IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета срещу безсъние

15 декември 2005 09 32

Стресът, проблемите, обездвижването и неправилното хранене могат да предизвикат трайни проблеми със съня

Диета срещу безсъние

Почти всеки човек има проблеми със съня. Стресът, проблемите, обездвижването и неправилното хранене могат да предизвикат трайни проблеми със съня. Понякога допълнителното тегло утежнява още проблема.

Предлагаме ви подходяща диета ако имате неспокоен сън или ви е трудно да заспивате. Посоченият хранителен режим е изключително подходящ и за сваляне на излишните килограми и регулиране на храненето. Опитайте се да закусвате, обядвате и вечеряте в точно определени часове – така ефектът от диетата ще е пълен.

Предложеният вариант е подходящ и за хора, които се занимават умерено със спорт – бягане, аеробика и др. Ако ходите на фитнес, този режим не е особено подходящ за вас, тъй като ще се нуждаете от повече калории. Същото важи ако се занимавате с тежка и изтощаваща физически и психически работа (строители, работници, инженери, банкови служители и др.)

Спазвайте диетата в продължение на 4-6 седмици, като можете да сменяте вариантите в менютата. При положителен ефект починете една седмица и повторете наново курса. Не правете тази диета повече от два пъти на 6 месеца. Имайте предвид, че проблемите със съня ви може да се дължат на по-сериозна причина, затова ако не получите ефект от диетата се обърнете към лекар.

Трябва да знаете, че диетата не може да реши отведнъж вашите проблеми с теглото и съня, ако водите нездравословен живот. Старайте се да спортувате или поне да се движите повече.

Пийте минимум 1.5 литра течности на ден, без да смятате тези посочени в диетичния режим. Не консумирайте алкохол докато трае курса. Ако искате да имате здрав сън не пийте чай, кафе и тонизиращи напитки след 5 часа следобед, както и се старайте да се храните поне три часа преди сън.


Закуска

Вариант 1.

Овесени ядки с обезмаслено прясно или кисело мляко.
1 банан

Вариант 2.

Една препечена филийка пълнозърнест хляб
Сок от портокал
Чаша обезмаслено прясно мляко

Вариант 3.

Мюсли с обезмаслено кисело мляко
Една праскова


Обяд

Вариант 1.

Зеленчуци (може и един домат) с малко сирене (обезмаслено).
Малко риба (може и от консерва) - 150-200 гр.

Вариант 2.

Пилешко месо със зеленчуци (за предпочитане е да няма “червени” зеленчуци, като моркови, червени чушки или ряпа – най-подходящия вариант е малко сварени броколи).
Чаша прясно мляко

Вариант 3.
(ако имате проблеми със стомаха по-добре избегнете този вариант за обяд)

Супа от леща
Филийка черен хляб
1 чаша обезмаслено прясно мляко


Вечеря

Не забравяйте, че трябва да се храните с тази диета, поне три часа преди да си легнете.

Вариант 1.

200-300 гр. печено пилешко месо (по възможност консумирайте бялото месо)
крем супа (може да е от какъвто и да е зеленчук, който имате под ръка) - ако не ви се прави супа изпийте чаша мляко и хапнете един два печени картофа, ако сте запекли пилето с картофи.
Минерална вода с резен лимон

Вариант 2.

Риба на скара
Сварен зелен фасул за гарнитура
2 чаши вода

Вариант 3.

Една чиния спагети с месо от пиле или пуешко
Салата от домати и краставици
2 чаши вода



Ако сте леко пригладнял преди лягане може да хапнете нещо от изброените варианти:

Вариант 1.

1 чаша топло обезмаслено мляко с една лъжица мед и канела

Вариант 2.

1 банан

Вариант 3.

Една чаша плодово кисело мляко

КоментариКоментари