IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диета за по-добро храносмилане

15 декември 2005 09 56

Диетата за по-добро храносмилане може да ви помогне да постигнете ефективен хранителен режим, елиминирайки храните, които са проблемни за организма

Диета за по-добро храносмилане

Синдромът на раздразнените черва е проблем за около 15-20% от американците, предимно жените. Лекарите на знаят какъв е причинителят, няма лечение.

Синдромът не е болест, а съвкупност от хронични симптоми, които могат да пречат на всекидневния живот. При този синдром червата са хиперчувствителни към стимулация /от стрес, различни храни и напитки/. Това води до спазми, болки, газове, диария или запек.

Въпреки че няма универсално лекарство, повечето хора с този синдром могат да контролират симптомите чрез медикаменти, предписани им от лекар, а също и чрез избягване на стреса и спазване на диета.

Диетата за по-добро храносмилане може да ви помогне да постигнете ефективен хранителен режим, елиминирайки храните, които са отключващи за синдрома. След това може отново да включите тези храни в режима си, на малки порции, за да видите кои от тях може да поеме храносмилателната ви система.

Ето и списък на храни, които може би са отключващи за синдрома

Повечето млечни продукти – някои хора изпитват трудност при храносмилането на лактоза - протеин, съдържащ се в млякото и млечните продукти.

Млечните продукти с високо съдържание на мазнини трябва да бъдат елиминирани от диетата, тъй като те са нездравословни като цяло, а и допълнително влошават симптомите на синдрома. Изключение прави киселото мляко, тъй като е с ниско съдържание на лактоза и с високо съдържание на бактерии, които са полезни за червата. /Купувайте кисело мляко, в което няма изкуствени подсладители/. Също така трявбва да сте сигурни, че поемате достатъчно калций, като използвате заместители – соеви млека, оризови и овесени млека, както и соеви сирена.

Мазнини – мазнините, в каквато и да е форма /животински или растителни/, са силен стимул за чревни смущения след ядене, така че приемът им трябва да бъде ограничен. Това означава да премахнем повечето меса, пилешко /особено тъмното месо и кожата/, олиото, маслото, сиренето, ядките и кремата. Използвайте тефлонови съдове. Избягвайте скритите мазнини, като четете внимателно етикета със съдържанието, не яжте пържени храни или такива, в които има много мазнини – авокадо, жълтъци, ядки или кокосови орехи.

Червено месо – избягвайте говеждото, свинското и агнешкото. Те са с много високо съдържание на мазнини и са трудносмилаеми. Можете да си набавите достатъчно протеини чрез соевите продукти, пилешко месо /без кожа/ и рибата.

Кафе и алкохол – и двете стимулират червата и предизвикват синдрома. Бихте могли да заместите сутрешното си кафе с чай. Въпреки че и чаят съдържа кофеин, той все не е толкова остър като кафето. Ако не успеете с това, може да пробвате успокояващ билков чай – от мента или джинджифил.

Изкуствени мазнини и подсладители – изкуствените подсладители е най-добре да бъдат избягвани, тъй като причиняват излишни газове.

Шоколад – съдържа кофеин, мазнини и много често - млечни продукти
Неразтворими влакна – храните с богато съдържание на влакна /известни като груба храна, преминаваща през организма несмляна/ не са подходящи. Тук се включват плодове, зеленчуци, зърнени и бобови храни.

Диетата за по-добро храносмилане съдържа малко количество влакнести храни, карбохидрати, немазни протеини и плодове, зеленчуци и зърнени храни.


Закуска

Вариант 1: Овесена каша, полята с оризово мляко и парчета банан. Чай от мента или шипка.

Вариант 2: Палачинки, залети със сироп по избор клен; ябълково пюре (или прости една смачкана на каша ябълка с малко захар); чай от лайка.




Обяд

Вариант 1: Доматена супа със соя, без млечни продукти; парче франзела; ментов чай, ягоди или малини

Вариант 2: Сандвич, съдържащ две тънки филии хляб, соево сирене и лъжица лютеница; чаша соево мляко; няколко резена диня или пъпеш.

Вариант 3: Сандвич с риба тон, с майонеза без мазнини и една лъжица нарязана целина върху ръжен хляб;


Вечеря

Вариант 1: Задушен ориз, задушени броколи, печена ябълка със соев сладолед

Вариант 2: Пилешко месо от гърдите месо без кожа, картофено пюре, зърнен хляб, няколко обикновени бисквити.

Вариант 3: Чаша доматен сок, спагети със скариди и чесън /без масло/; лимонов сок с много захар.

Вариант 4: Соев кренвирш, печен картоф, залят с кисел соев сос, замразен десерт без млечни продукти, чай от лайка



Леки междинни закуски

- Соево кисело мляко и пудинг

- Зърнен чипс

- Солени бисквити без мазнини, сладко и чай от джинджифил

- ½ геврек с нискомаслено соево сирене

- Солети и вода

- Бисквитки от грахам и обезмаслено соево мляко

Какво трябва и какво не трябва да правите:

Трябва:

Да си водите хранителен дневник. За да прецените как най-добре да се преборите със симптомите на синдрома на раздразнените черва и други храносмилателни проблеми, от съществена важност е да знаете какво ядете и какъв ефект има тази храна върху червата ви. Записвайте си точно какво ядете и пиете, включително с каква температура е храната и по кое време я поемате, а след това опишете симптомите и кога сте ги получили.

След относително кратък период от време ще можете да знаете кое ви причинява неудобство и следователно ще елиминирате тези храни;
Яжте малко и начесто. Храненето предизвиква чревни контракции и симптомите могат да бъдат облекчени, ако ядете по малко, но често.
Правете упражнения. Подходящите физически натоварвания могат да ви помогнат да намалите стреса и ще се отразят положително върху синдрома.

Намалете темпото. Времето, мястото и начинът, по който се храните, са важни. Претупването на обяда пред компютъра е истинска катастрофа. Времето за хранене е специално. Яжте бавно. Не говорете за нищо стресиращо. Синдромът на раздразнените черва се подсилва от стрес.

Не трябва:

Да пиете твърде горещи или твърде студени напитки – те трябва да са хладки.

Да лежите или седите, след като сте яли – излезте на разходка, например.

КоментариКоментари