IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Да се научим да обичаме зеленчуците

16 декември 2005 08 45

Нашите 10 съвета могат да ви помогнат да намерите начини да включите повече зеленчуци в хранителния си режим.

Да се научим да обичаме зеленчуците

Майката Природа може да бъде истинска кучка. Тя е заредила зеленчуците с побеждаващи болестите фитохимикали, след това ги е натъпкала с влакна и вода, за да ви изпълват и така да ви поддържат слаби, и все пак някак си е пропуснала да ги направи вкусово привлекателни като любимия ви хот дог, пържола или изобщо онази вкусна висококалорична храна.

Може би точно това ви е превърнало в човек, който по-скоро би гледал филма “Пържени зелени домати”, отколкото да ги яде.

Ако генетиката не е причината за вашите проблеми, може просто да сте един от тези хора, които просто никога не са се научили да обичат зеленчуците. Какъвто и да е вашият случай, не можем насила да ви задържим на масата, докато не си изядете всичките зеленчуци – но нашите 10 съвета могат да ви помогнат да намерите начини да включите повече зеленчуци в хранителния си режим.

1.Нарежете ги
Нарежете зеленчуците на малки парченца и ги скрийте в храната си. Сред зеленчуците, които са чудесни нарязани, са тиквичките, тиквата и морковите. Можете да ги скриете в кюфтета, супи, задушени меса и сосове – всичко, което се държи на огъня известно време, така че зеленчуците да омекнат и да се смесят с останалите съставки на ястието.

2. Яжте ги с месо

А вие си мислехте, че мононатриев глутамат е само онова нещо в китайската храна, от което ви болят главата и ставите. Свободни аминокиселини като глутамата (също така известен като мононатриев глутамат) помагат за притъпяване на горчивината на някои зеленчуци.

Глутамати има също и в месото – особено в отлежалото месо, като колбасите и телешкото. Затова прибавете пилешко месо към вашите зеленчуци или изпържете на силен огън с малко мазнина някакъв зеленчук с нетлъсто телешко месо.

3. Сложете ги върху пица

Ферментиралите храни и някои зеленчуци също съдържат свободни глутамати, така че ги натрупайте върху една пица, за да си направите едно богато глутаматово пиршество, което ще ви помогне да изгълтате зеленчуците без никакви неприятни усещания.

Пицата има невероятни количества свободни глутамати – тестото й е втасало, сиренето също, а доматите и пеперонито съдържат големи количества свободни глутамати. Затова когато си поръчвате пица – което не трябва да става много често – помолете готвача да ви сложи зеленчуците върху тънко тесто, само с половината количество сирене, и избягвайте отлежалите меса (като кренвирши и колбаси). Така ще намалите приема на празни карбохидрати и наситени мазнини и ще увеличите този на борещите се с болестите фитохимикали.

4. Стоплете ги

Подгряването на зеленчуците, независимо дали ще бъде задушаване на пара, стопляне в микровълнова фурна или пържене на силен огън с малко мазнина, помага за притъпяване на горчивината им. Всъщност, подложените на топлинна обработка зеленчуци, особено печените, имат сладък вкус.

Изпеченият лук, чесън, всеки един зеленчук имат много по-добър вкус, отколкото сурови, защото топлината ги карамелизира – и по-този начин прави по-различен не само вкуса им, но и тяхната консистенция.

5. Поръсете ги с малко сол

Поръсете зеленчуците с малко натрий, което също ще намали горчивината им. Учените все още не са наясно как точно става това, но смятат, че солта по някакъв начин възпрепятства получаването на сигнали за горчив вкус от мозъка. Отново, не прекалявайте и с този метод.

А ако сте свръхчувствителен, не го прилагайте изобщо.

6. Добавете малко здравословна мазнина

Според някои учени, някои горчиви вещества са липофилни, тоест те лесно се разтварят в мазнина. Така че опитайте да добавите малко мазнина (наблягаме на малко) към зеленчуците, като ги запържите леко в олио. Зехтинът е много беден на наситени мазнини и богат на здравословни мононенаситени мазнини, така че предпочитайте го пред другите видове олио.
Все пак, за разнообразие може да ползвате и сусамово масло или фъстъчено масло, които също са бедни на наситени мазнини – но все пак бъдете по-скромни при тяхната употреба.

Как да запържите леко: Загрейте незалепващ тиган на средносилен огън. Добавете две чаени лъжици зехтин. (Загряването на зехтина отнема около минута.) Нарежете зеленчуците на еднакви парчета, така че да се сготвят за еднакво време, и леко ги запържете за около пет минути, докато станат хрупкави. Непрекъснато разбърквайте зеленчуците, повдигайте ги често и ги местете в тигана.

7. Наблегнете на соса

Ако слагате доматен сос на пицата, сандвича с кюфтета или спагетите, очевидно ядете зеленчуци. Но тъй като пицата и кюфтетата не спадат към категорията на здравословните храни, опитайте да залеете с доматен сос пиле без кожа или пуешкo месо. Даже можете да удвоите приема на зеленчуци, като добавите в соса малко ситно нарязани тиквички или моркови (захарта в маринатата ще унищожи всеки горчив вкус). И няма нужда да се мъчите да си приготвяте соса – готови сосове като Прего и Рагу ще свършат същата работа.

8. Натопете в сос и чипса

Салса сосовете предлагат един пикантен начин за приемане на зеленчуци. Опитайте да смесите прясно нарязани домати с лук, чесън, кориандър, чушки, черен боб, лук и царевица. Свободният глутамат в доматите ще отнеме горчивината от другите зеленчуци. Гребете си от салсата с нискомаслен препечен чипс или целина, или използвайте соса, за да залеете пилешки гърди или риба.

9. Бъдете авантюристи

Някои зеленчуци, които никога не сте опитвали, могат да се окажат изненадващо приятни за Вашия вкус. Например, ако не ви харесва острият вкус на зелените чушки, опитайте червени или морави, които са много по-сладки.

Щандовете за плодове и зеленчуци в супермаркетите в България предлагат все по-голямо разнообразие от екзотични зеленчуци, като например миниатюрен праз лук, японски репички и кръстоска между броколи и карфиол; опитайте ги.

10. Изгонете детето у вас

С порастването усещането за вкус става все по-малко разграничаващo, така че зеленчуците, които сте мразели като дете, може да не ви се сторят толкова противни сега. Ако разрешите на предубежденията от детството Ви да Ви попречат да приемате зеленчуци, сериозно ще подведете здравето си. Дайте още един шанс на зеленчуците, и може би ще се радвате, че сте го направили.

КоментариКоментари