IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Налудничава диета през носа

23 май 2012 11 40

Безумията, на които се подлагат хората в името на добрата фигура, нямат край

Снимка: blog.marlboronissan.com

Снимка: blog.marlboronissan.com

Едни от най-мотивираните дами, които искат да  отслабнат, са бъдещите булки. Няма нищо по-важно за тях от това, да са красиви за сватбените снимки, които ще гледат цял живот, а и не искат да оставят на младоженеца никакво съмнение, че е направил най-добрия избор с най-фината жена.

Някои от методите, до които прибягват амбицираните дами обаче, граничат с лудостта. Такава е странната диета, базирана на хранене чрез тръба в носа (или т.нар. Носово-капкова диета (The Nasal Drip Diet) ), нова, набираща популярност процедура, за която трябва да си приготвите 1500 $ и голяма търпимост.

Новаторският метод обещава, че за 10 и по-малко дни се очаква да загубите 10 килограма от теглото си и е изумително колко много жени са готови да опитат този откровено странен начин на хранене и дискомфорта, които създава, в името на външността си.

Как действа Носово-капковата диета?

Целият метод е много прост:

1. Забранява се приемането на всякаква храна по традиционния начин – т.е. през устата.

2. Интубират ви в носа с интубационна тръба, която е свързана с банка с течности. Система трябва да се носи постоянно, навсякъде където ходите, докато трае диетата;

3. От тази банка, чрез тръбата в носа ви през хранопровода и директно в стомаха ви изтичат 800 калории на ден, с които вие се храните;

4. Бързата загуба на тегло се дължи на малкото количество калории, което приемате дневно;

5. Продължителността на диетата е 10 дни максимум, макар че в Европа, откъдето е родом, има хора, които са я правили и за по-дълго време.

Методът е официално наречен K-E Diet и е пренесен отвъд океана, където среща много последовател, от д-р Оливър Ди Пиетро, посветил се на предсватбеното отслабване. Той твърди, че това е диета без глад и напрежение.

Вижте как изглежда и звучи този метод за вталяване с помощта на следното видео:

 

Работи ли Носово-капковата диета?

Разбира се, че работи. Всеки режим на хранене, който намали приемът ви на калории наполовина, независимо през кое отверстие става това, е обречен на успех, или поне за кратко. Математиката е проста: ако калориите, които приемате са толкова малко, то неизбежно ще изпаднете в калориен дефицит, който рано ли късно ще доведе до загуба на тегло.

Защо това трябва да се случва с тръба през носа ви за мен е необяснимо! Може просто да хапвате по по-малко и да се ограничите сами, без да разчитате на маркуч в носа ви, който да ограничава калориите, които изяждате.

Какво се случва в дългосрочен план?

Повечето хора, които се решават на тази диета, не се интересуват от дълготрайни резултати. За булките, например, е важно как ще изглеждат на сватбата и планират да мислят за бъдещето... в бъдеще.

Така или иначе опитът показва, че всяка диета, базирана на екстремна загуба на тегло, не води до нищо добро, а най-вече до т.нар. йо-йо ефект, при който си връщаме, че и умножаваме предишните килограми, веднага след като спрем със специалното хранене.

Здравословно ли е това и има ли рискове?

От измислянето на диетата до днес, мненията за нея са противоречиви. Като цяло, се шири антипатия към вида, в който се разхождат диетиращите: с тръба залепена на бузата им, влизаща и изчезваща дълбоко в дълбините на главата им. Но освен естествените реакции към тази странност, съществуват и реални опасности, които е добре да обмислите преди да си напъхате тръба в носа:

1. Кетоза – състояние с множество здравословни усложнения. Ненормално увеличена концентрация на кетотелата в телесните течности и тъкани, получени в резултат на непълно метаболизиране на мастните киселини. Кетоза може да настъпи при екстремно недохранване (например при анорексия), когато се изчерпят запасите от глюкоген в черния дроб.

Като крайна мярка започва кетогенеза (образуване на кетони), които се използват от клетките за алтернативен източник на енергия. Като цяло кетоза може да се получи и от обикновена, бедна на въглехидрати диета, т.е. не е специфично за Носово-капковата диета.

2. Инфекция – Има шанс за инфекция, която да се дължи на факта, че в тялото ви е поставена тръба за хранене, а да не говорим за дискомфорта и смущението, което ще изпитвате от нейното присъствие.

Това е една от най-странните диети на света и е напълно противоестествена на нормалната функция на тялото ни. Всеки може да оформи фигурата си с по-малко екстремни и по-полезни действия - балансирано хранене, в комбинация с умерени тренировки е най-сигурният начин за постигане и на дълготраен ефект.

А вие опитвали ли сте нещо по-щуро?

КоментариКоментари

z.k ( преди 11 години )
Какви ли не глупости започнаха да измислят
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Мравояд ( преди 11 години )
Да им вкарват мозък през носа поне.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Кристина Петкова ( преди 11 години )
Боже Господи... Поредната излишна глупост!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар