IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Супа или салата?

15 юни 2012 11 30

Кой е по-здравословният избор

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Отговорът е салата! Определено е факт, че много супи са далеч по-здравословни от някои салатени варианти по света (руската салата или макаронените салати с майонеза, например), така че е най-добре да се консумират салати от зелени и сурови зеленчуци без или с много лек дресинг.

С такава салата ще приемете повече фибри, изключително полезни за храносмилането и метаболизма, и така ще сте и по-сити. А и нищо не може да се сравни с количеството антиоксиданти, борещи се с какво ли не в организма ни, които се съдържат в суровите зеленчуци.

Супите са също доста полезни, но процесът на готвене поврежда здравословните качества на много от хранителните вещества в тях. Всички знаем, че загубата на витамини зависи от времето на топлинна обработка на продуктите, температурата и начинът на приготвяне. Има някои витамини, които са силно устойчиви на висока температура, но за живота на полезните вещества в зеленчуците отговарят и още няколко други фактора: разтворимост във вода, излагането на въздух, устойчивост на светлина (ултравиолетовите лъчи по-точно), на киселинни и алкални разтвори и т.н.

Готвенето под налягане, което се случва при много супи, особено по ресторантите, за да се пести време, напълно убива полезните ингридиенти: витамините А и С, рибофлавина, фолиевата киселина и т.н., изчезват все едно никога не ги е имало. Същото се отнася и за дългото готвене. Други съставки, като витамините Е и В12, пък се разпадат при контакт с медни и метални покрития.

Бързо приготвените зеленчуци губят по-малко от своите полезни съставки, витамини и минерали и е важно да се ядат непосредствено след сготвянето им.

Едното сваряване на зелен фасул например, причинява загубата на 70% от неговия витамин С, 30% от каротина и 48% от тиамина му.

Ето защо, ако изберете да ядете салата всеки ден, правите най-лесния, здравословен избор за своя организъм: тя обслужва необходимите ни за деня няколко порции сурови зеленчуци и плодове и е в менюто на почти всеки ресторант. Още един плюс към това е, че правилно консумираната салата ни дава достъп до много добро количество добри мазнини – ненаситените мазнини, съдържани в зехтина, ядките и авокадото например. Те помагат на тялото да абсорбира повече защитни фитохимикали като ликопен от доматите лутеин от зелените зеленчуци (спанак, лапад, киселец, рукула...).

Скорошно изследване в щатския университет на Охайо е установило, че фитохимикалите усвоени от телата на хора, консумирали салата с авокадо били многократно повече от тези, абсорбирани от организмите на лишените от авокадо: 8 пъти повече алфа каротин и над 13 пъти повече бета каротин – и двата познати като лекове срещу рак и сърдечни болести.

Така че не се колебайте, ами изберете салатата за поне едно от храненията си днес и за напред.

КоментариКоментари

Буря в чаша с вода ( преди 12 години )
Хората отдавна, навсякъде по света са избрали и решили и ДВЕТЕ.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар