IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диетата на удоволствието

22 юни 2012 10 50

Веществата в някои храни могат да ни накарат да се чувстваме щастливи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Има храни, които влияят на мозъка така, че да променят настроението ви. И за да сте доволни през деня, опитайте следващите рецепти, част от диетата на щастието, измислена от д-р Джон Лапума, автор на „Голяма книга за кулинарната медицина".

Закуска: Киноа с ядки, канела и къпини

Приготвяне:

  • ¼ ч. ч. нискомаслено мляко, ¼ ч. ч. вода и ¼ ч. ч. изплакната киноа (зърнена култура, подобна на булгура, която можете да намерите в магазините с био продукти) се слагат да заврят.
  • Щом кипнат, намалете огъня и оставете да къкри 15 мин.
  • Оставете да изстине и добавете ½ ч. ч. къпини, канела и по желание нектар от някакъв плод.
  • На края добавете 1 ч. л. печени орехи.

    Защо работи: Киноата е богата на засищащи протеини, а витамин D, който се съдържа в млякото повишава нивото на хормона на щастието серотонин. Орехите добавят влиянието на омега-3 мазнините, което също повдига духа.

    Снимка: Dreamstime

    Киноата е подобна на булгура на вид, но макар да я определят като зърнена култура, тя е близък родственик на спанака, цвеклото и лободата.

    Обяд: Сьомга, лимон и бобена салата

    Снимка: Dreamstime

    Приготвяне:

    • Смесете около 500 гр. боб от консерва с няколко печени и нарязани червени чушки, 1 ч. л. зехтин и щипка млян червен пипер. Всичко това изсипете върху няколко листа накъсана марула.
    • Полейте парче (около 100 гр.) изчистена маринована сьомга със сока на половин лимон.
    • Добър апетит!

    Защо работи: Сьомгата съдържа добрите омега-3 мазнини и витамин В6, които са силни стимулатори на производството на серотонин. Бобът е богат на магнезий, който потиска депресивни симптоми, а червените чушки и лимоновият сок ще ви снабдят с голямо количество витамин С, отговорен за укрепването на мозъчните клетки.

    Вечеря: Шафран, скариди и паеля от нахут

    Снимка: health.com

    Приготвяне:

    • Загрейте зехтин в тефлонов тиган на умерен огън. Добавете 6 по-едри обелени и почистени скариди и скилидка настърган чесън. Гответе, докато скаридите променят цвета си и прехвърлете в отделна купа.
    • В същия тиган изсипете около 400 гр. настъргани домати, 1 ч. л. сос чили и 1/8 ч. л. шафран. Оставете да поври десетина минути, след което добавете 100 гр. сварен кафяв ориз и 400 гр. нахут от буркан. Задушете за около 5 мин.
    • На финала изсипете скаридите към нахутената смес, разбъркайте добре и оставете около 2 мин. На слаб огън.

    Защо работи: Шафранът облекчава депресията. Нахутът съдържа фолиева киселина и подобряващия настроението триптофан (едни от основните участници в толкова важните за организма ни аминови киселини). Скаридите са добър източник на витамин В6, а кафявият ориз е богат на магнезий, който както казахме, също подтиска депресията.

    КоментариКоментари