IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Витамин D може да намали риска от рак

28 декември 2005 12 03

Високи дози витамин D могат да намалят с 50% риска от най-често срещаните форми на рак, твърдят американски учени.

Витамин D може да намали риска от рак

Високи дози витамин D могат да намалят с 50% риска от най-често срещаните форми на рак, твърдят американски учени.

Специалистите открили на база на стари проучвания, че витаминът ограничава вероятността от развитие на рак на гърдата, яйчниците, дебелото черво и др. определени видове на злокачественото заболяване.

Откритието на учените от Калифорнийския университет е приветствано от научната общественост и големи фондации за борба срещу рака, но лекари предупреждават, че прекалено големият прием на витамин D застрашава от увреждане черния дроб и бъбреците.

За разлика от другите витамини, витамин D може да се образува самостоятелно в организма на хората в резултат на излагане на тялото на пряка слънчева светлина. Освен това той се съдържа в рибата, рибеното масло, маслото за готвене и яйцата.

Приемът на 1000 международни единици (IU) витамин D дневно, равняващи се на 25 микрограма намалява риска от рак на дебелото черво с 50% и с 30% на яйчниците и на гърдата, показват данните от изследването.

Поемането на повече от 2000 IU, или 50 микрограма, което е максималната дневна доза витамин D, може да накара организма да абсорбира прекалено големи количества калции и това да увреди бъбреците и черния дроб.

Засега обаче са необходими още проучвания, за да се бъдат направени окончателни заключения за ролята на витамин D като предпазна мярка срещу болестта.







КоментариКоментари