IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Идеалната диета за твоите гени

14 август 2012 06 40

ДНК тест показва каква диета е подходяща за вас

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Диетите често са като омагьосан кръг – сваляте килограми, които по-късно отново качвате. Всеки организъм е строго индивидуален, затова не всяка диета е приложима и еднакво ефективна за всички.

Чрез ДНК тест може да разберете коя е идеалната диета за вас – с ниско съдържание на мазнини, с ниско съдържание на въглехидрати или балансиран хранителен режим.

Идеята за ДНК диетата идва от научно доказания факт, че спазването на произволна диета не работи при всички хора. Според проучвания 95% от хората, които спазват диета ще възвърнат първоначалното си тегло в рамките на няколко години, а за 41% от хората на диета съществува реална опасност да напълнеят дори повече.

Проведено било изследване на Университета в Станфорд. Участниците в него били изследвани с ДНК тест и разделени на две групи. Първата група спазвала диетите, които били най-подходящи за тях, а втората група – различни. Резултатът бил, че хората от първата група свалили два пъти повече килограми, сравнение с тези от втората група за едно и също време.

Между гените и храненето има силна връзка. Гените контролират нивата на хормоните и ензимите – всички основни нива на метаболизма. А метаболизмът определя какво да се случва с хранителните вещества и калориите, които приемаме.

ДНК-тестовете вече са достатъчно разпространени и сравнително достъпни. Според диетоложката Кери Гласман обаче, има много други признаци по които също може да се определи подходяща диета. Това са неща като физически мерки – това, което се вижда в огледалото, клинични мерки – които може да се получат при всеки годишен медицински преглед и симптомични мерки – физическото и емоционално състояние на човек.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари