IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-добрите и най-лошите храни за мъжете

4 януари 2006 10 04

Предлaгаме ви указател с рейтинги и описания, кои храни са лоши и добри и кога да ги хапвате. Специално за вас, момчета.

Най-добрите и най-лошите храни за мъжете

Указател с рейтинг на храните и напитките

А – яжте/пийте когато поискате
B - яжте/пийте всеки ден, но с мярка
C – консумирайте един път седмично
D - ограничете колкото можете
F - чисто самоубийство, внимавайте много

Натурален сок

В големи количества вашето тяло не може да се справя със захарта в натуралния сок. Имайте предвид, че това важи с още по-голяма сила за тези сокове, които не са напълно натурални и имат добавки и концентрати.

Дори и фрешовете съдържат доста големи количества захар. Добре е да знаете, че сокът не може да замести консумацията на самия плод.  Хубаво е да не са наливате със сок, не е толкова безобидно и полезно.
Рейтинг: B

Маргарин

Това са транс мазнини, които повишават холестерола. Употребявайте масло (не се стряскайте, много по-полезно е) или още по-добре зехтин (ако се справите да го намажете).
Рейтинг: D

Банани

Наречени още сутрешен плод. Мъжете, за разлика от жените, могат да си ги ядат колкото поискат. Плодът възстановява нивата на калий в организма и помага на дехидратираните клетки да се възстановя т. Много полезен плод след тежко алкохолно преживяване.
Рейтинг: А

Цитрусови плодове

Яжте портокали и грейпфрути и бъдете сигурни, че един ден вашите колена и лакти ще са ви благодарни. Богатите на витамин C  , който се усвоява лесно от организма, плодове намаляват рязко риска от ставни заболявания.
Рейтинг: А

Яйца

Проучванията са категорични, че всеки мъже се нуждае от около 6 грама аминокиселини преди и след тренировка, за да постигне максимален мускулен растеж. Това, момчета, се равнява на изяждането на две големи яйца.
Рейтинг: B

Пшеничени кълнове

Сложете ги в чаша с кисело мляко, може и с малко корнфлейкс. Пшеничените кълнове са пълни с витамин Е и помагат за възстановяването от пораженията на мускулните клетки и тъкани, причинени в резултат на интензивни тренировки.
Рейтинг: B

Кафе

Давайте, налейте си една чаша. Последните данни показват, че кафето вероятно намалява риска от диабет и увеличава силата и издържливостта на добре тренираните атлети.
Рейтинг: B

Зърнени закуски

Изследвания показват, че мъжете, които закусват често със зърнени закуски, са по-щастливи, по-съсредоточени и по-енергични. Овесените ядки и овесената каша например, са мощен снабдител на мускулите с енергия.
Рейтинг: А

Детските зърнени закуски

Тук нещата са по-различни. Някои марки и видове се състоят от 45% захар. Проверете внимателно хранителния състав. Ако има до 8 грама захар на една порция (около 100 гр.), всичко е ок. В противния случай, просто се въздръжте.
Рейтинг: C

Бургери

Един бургер ви набавя 64% от необходимите калории на ден. На всичкото отгоре те идват от мазнини. Забравете за подобен обяд.
Рейтинг: F

Бяло сирене

Да - това е калций и протеини, но все пак имайте предвид, че познатото ви бяло сирене не е  чак толкова здравословно. 200 гр, сирене съдържат приблизително 918 милиграма натрий – повече от 35% над необходимата дневна доза сол. Прекаляването със сол от своя страна е предпоставка за високо кръвно.
Рейтинг: B

Домати

Един средно голям домат има само 35 калории и съдържа 40% от вашата дневна доза витамин C. В допълнение доматите съдържат куп полезни вещества, които намаляват риска от рак. Освен това, те помагат за задържането на тена. Изобщо доматите се оказват адски полезни зеленчуци.
Рейтинг: А

Пица

Италиански лекари наскоро откриха, че мъжете, които хапват по една средна пица веднъж седмично, намаляват с 22% риска от сърдечни заболявания.
Рейтинг: C

Сандвичи

Не правете връзка с бургерите, моля. Ако сандвича ви е от черен хляб, има маруля (или поне магданоз), не е с мазно месо, без сосове и кетчуп, тогава сте се ориентирали правилно. Не е лошо и да са затоплени. И все пак недейте да прекалявате – затруднявате стомаха си със смилането на подобна храна.
Рейтинг: C

Пилешко

Птичият грип умира при 70 градуса. Успокойте се, опасност няма. Имайте предвид, че пилешкото е най-полезното месо с крака. Другото полезно е рибата, но то е без крака, нали схванахте. 100 грама пилешко съдържат 27 грама протеини. Идеален порцион.
Рейтинг: A

Пържени картофи

Някой ги наричат „ракови пръчици“. Вероятно заради съдържащото се вещество акриламид в тях. Една справка: Акриламид, момчета, е химическо съединение, служещо за производството на пластмасовите опаковки. Как попада в пържените картофи? Лесно.

Пърженето на продукти, богати на нишесте, като картофите, при температура над 120 градуса, кара картофките буквално да попият акриламида, който при тази температура и заради пърженето в тиган или фритюрник, се получава от аминокиселината аспарагин. Звучи доста, доста гадно.
Рейтинг: F

Спанак

Желязото в спанака е балсам за вашите мускули и сухожилия. Той помага да се възстанови мускулната тъкан, която страда от микроразкъсвания по време на тренировки.
Рейтинг: A

Ябълки

Една ябълка на ден ще прогони хроничното кашляне. Изследвания показват, че любимият плод на Ева намалява вредата от вдишвания цигарен дим.
Рейтинг: A

Лук и чесън

Лукът помага срещу катаракта на окото, рак и сърдечни заболявания. Внимавайте с консумацията все пак, може да се лишите от социален живот. Чесънът е естествен антибиотик и помага за укрепване на кръвоносните съдове.
Рейтинг: B

Риба

Изследванията показват, че приемането на 1.4 грама протеини на килограм от вашето тегло помага за растежа на мускулите. 100 грама риба ви осигурява средно 20 грама протеини. Полезна е и за стимулиране на мозъчната дейност.
Рейтинг: A

Черен шоколад

Богатото на антиоксиданти какао, което се съдържа в изобилни количества в тъмния шоколад, ви помага да: намалите холестерола, забавите процесите на стареене и ви предпазва от рак. Само се придъжайте към умерени количества.
Рейтинг: B

Пуешко

Ще ви разкрием нещо за пуешкото, което не знаете. Най-вече вие, момчета, които обичате да пийвате. Изпитият алкохол изпразва запасите от цинк в организма ви. Това сваля нивата на тестостерона. Това пък ви скапва либидото и с една дума – много зле, нали се сещате. Така че, ако искате да сте звяр – яжте яко пуешко преди и след, Препоръчваме ви бялото месо, защото има по-малко мазнини от черното.
Рейтинг: A

КоментариКоментари