IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

7 храни, които саботират диетата ни

22 август 2012 10 00

Въпреки че смятаме обратното

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всеки човек, който иска да отслабне има поне един таен саботьор на диетата си, който му пречи на успеха, без самият той дори да подозира.

Повечето от въпросните саботьори са с имиджа на полезна и диетична храна, но в действителност не са такива.

Когато се опитвате да се храните разумно, надявайки се скоро да стопите някой излишен килограм, трябва да внимавате дали не консумирате нездравословни измамници, пълни със захар, мазнини, сол и калории.

Ето и седем от тях.

1. Енергийни блокчета
Просто, защото те са в миниатюрна опаковка и са обогатени с витамини, минерали и протеини, това не ги прави здравословен избор. В действителност, много от тях съдържат захар. Тези, които се водят пълнозърнести, може да се окаже, че съдържат и бяло брашно, както и фруктозен сироп или друг подсладител. Често те съдържат и наситени мазнини и са с ниско съдържание на фибри. Ако ги ядете като десерт след основното си ястие, можете да добавите още 300 до 400 калории в менюто си.

Съвет:
Ако харесвате енергийните блокчета, изберете такива, които са произведени от кафяв орис или овесено брашно, както и гледайте да не съдържат повече от 15 грама захар и 2 грама наситени мазнини и да имат поне 5 грама протеини.
Ако върху такъв десерт сложите тънък слой фъстъчено масло или парче сирене с ниско съдържание на мазнини, ще добавите повече протеини в менюто си и ще се чувствате сити за по-дълго време.

2. Мюсли(гранола)
Като се има предвид, че използваме думата "мюсли", за да опишем здравословния си начин на хранене, е малко странно, че тази вкусна зърнена закуска всъщност не е диетичен избор. Повечето видове мюсли са подсладени и съдържат захар и много малко фибри.

Съвет:
Ако обичате мюсли, купете си вид, който не е подсладен и му добавете една супена лъжица сурови, натрошени ядки и сушени плодове.
Не яжте повече от една четвърт водна чаша мюсли на едно хранене. По добрата закуска би била от нискомаслено кисело мляко с шепа боровинки или нарязани, свежи ягоди.

Снимка: Dreamstime

3. Плодови шейкове/смути
Как плодовият шейк може да бъде нещо лошо? Проблемът идва от тропическите плодове, които като се изцедят на сок вече не съдържат фибри, а съдържат калории. В същото време не са хранителни и скоро след като изпиете подобен шейк, ще сте отново гладни. Нещо повече, в някои заведения им добавят захар, сорбе или замразено кисело мляко, за да подобрят вкуса им.

Съвет:
Ако обичате смути направете си сами у дома от нискомаслено кисело мляко и парчета, свеж плод (може и замразен) и една супена лъжица ленено семе, които смесете с миксера.
Това, наистина е един здравословен шейк.

4. Енергийни напитки (и всякакви други подсладени напитки)
Все повече изследвания показват, че поглъщането на подсладени напитки повишава риска от развитие на различни хронични заболявания и диабет. В действителност, „Американската сърдечна асоциация" препоръчва да се пие не повече от 6,5 чаени лъжички напитка с добавена захар дневно. Но повечето от нас превишават в пъти това количество. 22 до 30 чаени лъжички напитка с добавена захар се равнява на 350 до 475 празни калории.

Съвет:
В ресторантите, попитайте за неподсладен студен чай или си поръчайте топъл чай и го изчакайте да изстине без да му добавяте захар.
У дома, можете да си направите своя собствена тонизираща напитка като добавите към водата си фреш от портокал, лимон, лайм и малко мед.

5. Обезмаслени храни
Те са полезни, но в малки количества. Проблемът с храните без мазнини е, че хората си мислят, че могат да ги консумират без граница. Не забравяйте, че в тях има добавен натриев хлорид (сол), който не е особено полезен, а освен това е хубаво да подавате на организма си някои мазнини, защото те са важни за вашето здраве. Твърди се, че прекалената консумация на обезмаслени продукти, може да доведе до сърдечни проблеми, подагра и камъни в жлъчката.

Съвет:
Избягвайте силно преработените храни, като маргарина, които често имат високо съдържание на транс-мазнини (обработени, хидрогенирани, растителни масла).
Понякога една обикновена бисквитка е по-добър избор от осем бисквитки без мазнини, защото ще ви засити по-добре.
Консумирайте пълномаслено, природно фъстъчено масло, което е богато на добри полиненаситени мазнини.

6. Салати
"Ще хапна една салата" се превърна в универсален слоуган на хранещите се здравословно хора, но помислете върху това: Някои вериги ресторанти предлагат салати от по 1000 калории! Например вземете салатата „Цезар", в която има крутони, млечен дресинг, печено пиле и/или бекон и пармезан. Нямаме нищо против зелената салата, но всички тези добавки няма да ви помогнат да отслабнете.

Съвет:
На първо място забравете за салатните сосове на основата на майонеза, които са пълни със сол, съдържат захар и мазнини. Вместо това, смесете две супени лъжици зехтин с лимонов сок или оцет.
Когато вечеряте навън, винаги искайте да ви носят дресинга отделно, за да го опитате с вилицата си предварително и едва тогава да прецените дали да си го слагате в салатата.
Когато поръчвате салата, пропуснете този вид, който съдържа майонеза, риба тон, кашкавал, шунка или яйце. Изберете такава с пилешки гърди на скара, тофу, слънчогледови семки, нахут или филирани бадеми.
Ако обичате сирене, заложете на настъргания пармезан до една супена лъжица в салатата.

7. Сандвич
Дори да си правите сандвич от тънки филийки и листа от маруля пак можете да изядете над 300 калории без да усетите, а няма и да се наядете. Причината се крие във вида на хляба, който ако е от рафинирани зърнени храни, няма да ви даде необходимите фибри, от които имате нужда за здравословен обяд. Ако в този сандвич добавите сирене и колбас, неговите калории могат да стигнат и до 700, а ще се чувствате така сякаш сте изяли лека закуска.

Съвет:
Подберете истински пълнозърнест хляб с високо съдържание на фибри, които ще ви помогнат да се почувствате заситени.
Яжте само половината от сандвича за обяд, а другата половина си оставете за следобедна закуска.
Прескочете сиренето и кашкавала за сметка на авокадото, което съдържа здравословни мазнини.
Предпочетете дижонската горчица пред пикантните сосове и майонезата.
Можете да добавите в сандвича всякакви зеленчуци, като домат, зелена чушка, лук, рукола, тиквичка на скара.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари