IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Противовъзпалителни храни

27 август 2012 08 40

С какво трябва и с какво не трябва да се храним

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Знаете ли, че някои храни могат да причинят хронични възпалителни процеси в тялото ви и да поставят здравето ви в риск. Сърдечни проблеми, рак, диабет и артрит – това са част от опасностите, на които сте изложени, консумирайки неправилна храна.

Какво е възпаление?

Според диетоложката Елизабет Сомер има два вида възпаления в организма – остри и хронични. Острото възпаление е полезно, но хроничното е в основата на много заболявания.

Възпалението е естественият отговор на организма, допринасящ за излекуването на човека. Острото възпаление работи чудесно при удар на главата например, когато белите кръвни клетки и техните химикали си свършват работата. Възпаление, което е по-силно и продължително няма същия ползотворен ефект, а напротив – предизвиква още повече болести.

Начинът на живот може да доведе до възпаления и болести

Ако вашият начин на живот включва лоша диета, то вие сте много по-уязвими към възпаления и болести. Лошата храна може да увреди артериите и предизвика сърдечни заболявания и деменция или да възпали тъкани, което може да доведе до рак, диабет или артрит.

Хроничното възпаление е тихата болест

Най-лошото при възпалението е, че вие може да имате такова, но всъщност да не подозирате. Няма как да разберете дали тялото ви се бори с възпаление, защото не го усещате. Може да проверите, като си направите кръвни изследвания.

Храни, които причиняват възпаление

Според диетоложката Елизабет Сомер „възпалителната диета“ включва наситени мазнини в месото и високомаслени млечни продукти, захар, транс-мазнини в преработените храни и тези за бързо хранене, рафинирани зърнени храни, картофи, пържени храни, палмово масло, кокосово масло и сладкиши.

Връзката между мазнини и възпаления

Наситените и транс-мазнините често са наричани нездравословни мазнини и с право. Те увреждат стените на кръвоносните съдове, което предизвиква имунен отговор, свързан с възпаление.

Има и друг вид мазнини, които е добре да ограничите във вашата хранителна диета. Мазнините в шафрановото и царевичното олио са наречени омега-6 мазнини и те също провокират възпалителни процеси в тялото. Арахидонова киселина, както се нарича специфична омега-6 мазнина, се намира в месото и е силен възпалителен фактор.

Наднорменото тегло може да увеличи риска от хронично възпаление. Здравословни мазнини може да си набавите от мазна риба, ядки и зехтин.

Насоки за противовъзпалителна диета

1. Яжте пълнозърнести храни

2. Яжте цветни зеленчуци и плодове – Елизабет Сомер препоръчва да ядете повече зеленчуци, отколкото плодове. Консумирайте най-вече тези, които са богати на антиоксиданти.

3. Приемайте противовъзпалителни мазнини – това включва една или повече храни, богати на омега-3 мазнини, които да включвате в ежедневната си диета. Използвайте само зехтин.

4. Забравете преработените храни

5. Приемайте повече антиоксиданти – те са от ключово значение за превенция на заболяванията и намаляване на възпалението.

6. Водете здравословен начин на живот – само здравословна диета не е достатъчна, трябва да промените начина си на живот. Ограничете стреса и токсините, не пушете и правете разходки на чист въздух.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

mmm ( преди 12 години )
Не знам много по темата, но това с млечните продукти, кокосовото масло и омега-6 мазнините ме изненадва. По принцип азиатците не могат да преработват млечни продукти, а в САЩ чисто просто ги лъжат, че ядат нещо от мляко. Там е по-добре човек нищо да не яде. Така че малко ме съмнява цялата програма, иначе нищо ново под слънцето - старайте се да живеете здравословно. Това си го знаем
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар