IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хранете се в определени часове и яжте каквото си поискате

3 октомври 2012 08 40

Или защо режимът на хранене е толкова важен

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Кърито, чипсът и хамбургерите са абсолютно забранени на хората, които трябва или искат да спазват диета, но сега те могат отново да консумират любимите си забранени храни, стига да го правят в определени часове на деня.

Придържайки се към хранене в определени часове, ние помагаме на метаболизма си и така тялото ни изгаря повече мазнини. Поне това са резултатите от ново изследване.

Оказва се, че дори хората, които похапват по цял ден здравословна храна, могат да напълнеят, ако го правят хаотично.

Идеята е, че ако се придържаме към строго определени часове за хранене, ще помогнем на тялото си да изгаря мазнините в интервалите между хапванията, което от своя страна означава, че ще можем да си позволим да консумираме дори от т.нар. „забранени храни".

Резултатите показват, че приемането на храна по определен график може да бъде по-ефективен метод на диета, отколкото ако се опитваме да намалим приема на мазни и калорични храни, но пък да хрупаме моркови по цял ден. Този метод може да помогне за предотвратяване на затлъстяването.

Предишни изследвания са показали, че в основата на затлъстяването е консумацията на висококалорични храни в комбинация с лоши хранителни навици, които нарушават биологичния часовник на тялото.

Учени от Еврейския университет в Йерусалим тествали ефектите на времето и приема на мазнини върху четири групи мишки, за да определят дали внимателно планираното хранене, може да намали ефектите на храните с високо съдържание на мазнини.

Половината мишки били хранени с висококалорична храна, като 1/4 били хранени по едно и също време всеки ден, а другата четвърт можели да ядат толкова, колкото им харесва и когато им харесва.

Другата половина от мишките били хранени с продукти с ниско съдържание на мазнини. Отново, една четвърт имали определено време за хранене, а другата четвърт се хранели, когато си поискат.

Групата, която ядяла храна с високо съдържание на мазнини на неравномерни интервали, естествено наддала на тегло най-бързо, а тези, които се хранели по разписание с ниско съдържание на мазнини – качили най-малко.

Интересното е, че мишките, които са били хранени с богата на мазнини храна на редовни интервали, приключи експеримента в по-добро здравословно състояние, отколкото тези, които консумирали нискомаслени храни, без режим.

Мишките с график в храненето имали с 21% по-нисък холестерол и 1,4 пъти по-висока чувствителност към инсулина, отколкото тези, които си похапвали безразборно.

Диетата също така променила метаболизма им и те горели мазнините, които приемали за производство на енергия между интервалите за хранене и така не натрупвали подкожни мазни депа.

Изследването е публикувано в списанието на Федерацията на американските дружества за експериментална биология.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари