IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За антиоксидантите от А до Я

23 януари 2006 16 01

В организма има баланс на свободните радикали и антиоксидантите. Проблемите настъпват, когато равновесието се наруши

За антиоксидантите от А до Я

Антиоксиданти и свободни радикали. Свободни радикали и антиоксиданти. Навсякъде се говори за ползата от антиоксидантите и вредата, която нанасят свободните радикали.

Свободните радикали са сочени за всемирното зло, единствената причина за набръчкването на кожата или пепелявосивия тен. Това не е съвсем вярно.

Свободните радикали са част от процесите в организма. Те участват в храносмилателните процеси, както и в поддържането на имунната система.

При определени условия обаче, когато количеството на свободните радикали нарасне много, може да се стигне до увреждане на някои клетки.

За щастие, „противоотровата“ срещу свободните радикали са антиоксидантите. Това име е събирателно за различни вещества, най-вече витамини и олигоелементи.

Те се свързват със свободните радикали и спират вредното им влияние върху организма.

По принцип в организма има баланс на свободните радикали и антиоксидантите. Проблемите настъпват, когато равновесието се наруши.

Това най-често се случва, когато в храната липсват достатъчно антиоксиданти. Има и външни фактори, които допълнително намаляват антиоксидантите в организма.

Това са тютюнопушенето, алкохолът, замърсяването, излагането на слънце, тежката физическа работа, както и някои лекарства.

В последно време медицинските изследвания са съсредоточени върху откриването на всички заболявания, причинени от антиоксиданти.

Все още данните са изключително противоречиви, но е почти сигурно, че проблемите със сърдечно-съдовата система, раковите образувания, катаракта и мускулната дистрофия се дължат до известна степен на липсата на антиоксиданти.

Антиоксиданти са:


Витамин С: спанак, лимони, броколи, киви, зеле, ягоди...и още куп плодове и зеленчуци

Витамин Е:  зехтин, соево масло, царевица, яйца

Витамин А:  черен дроб, моркови, яйца

Селен: риба, яйца, пилешко и телешко месо

Цинк: морски дарове, месо, пълнозърнест хляб, зелени зеленчуци

КоментариКоментари