IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Полезна ли е диетата без глутен

5 ноември 2012 11 40

Глутенът е протеин, съдържащ се в някои зърнени култури

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Диетата без глутен е предпочитана сред много звезди като Виктория Бекъм, Гуинет Поутрол и Майли Сайръс. Според ново проучване обаче, безглутеиновите храни съдържат много мазнини. Най-общо казано диетата без глутен означава, че човек не трябва да яде хляб, пица, паста или сладкиши.

Хранителният режим без глутен е задължителен за хората, страдащи от заболяването целиакия. В последно време обаче, примерът на световноизвестните личности подтикна много хора да следват безглутеиновата диета, чрез която да отслабнат и да подобрят здравето си.

Майли Сайърс е голям привърженик на този вид диета и дори наскоро тя написа в една от социалните мрежи: „Към всички, които ме наричат анорексичка – имам алергия към глутен и лактоза. Глутенът не струва така или иначе“. Майли Сайърс призовава още хората да опитат да се хранят с безглутеинови храни само за седмица и сами да видят промяната в кожата, физическото и психическото си здраве.

Ново изследване обаче показа, че в продуктите без глутен той често се замества с повече мазнини. Установено е, че в някои храни мазнините могат да надхвърлят пет пъти нормалното количество, пише вестник Daily Mail.

Според експерта по храните Таня Томас твърдението, че човек може да отслабне чрез диета без глутен е мит, защото той се замества с много повече мазнини и съответно калории. Сара Слийт, директор на Coeliac UK (асоциация, представляваща хората, болни от целиакия) също признава, че има проблем с безглутеиновите храни, които имат по-високо съдържание на мазнини.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари