IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Хранителен режим за диабетици

7 януари 2013 11 00

20 здравословни храни подходящи за хора, страдащи от диабет

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Диетата за диабетици  включва консумирането на здравословни храни, които донякъде регулират заболяването. Диабетиците трябва да приемат храни, които съдържат много фибри, антиоксиданти, минерали и витамини. Подходящият хранителен план може да подобри цялостното здравословно състояние на човек, болен от диабет. Ето и списъкът с храните, които трябва да се включват в тази диета:

1. Храни с високо съдържание на фибри. Те понижават холестерола и нивото на кръвната захар. Това са пълнозърнести храни, овес, просто и други. Трябва да се избягват продукти като юфка и паста.

2. Боб. Фасулът е идеален заместите на месото, защото има високо съдържание на протеин. Също така бобът създава чувство за ситост по-дълго време, което контролира теглото.

3. Ечемик. Ечемикът има в изобилие разтворими и неразтворими фибри. Той може да се добавя към супи, салати и зърнени храни. След прием на ечемик, той намалява кръвната захар с до 70%.

4. Моркови. Количеството на захар в морковите е изключително малко. В същото време оранжевият зеленчук съдържа много бета-каротин, който се свързва с нормализирането нивата на кръвната захар.

5. Аспержи. Учени са установили, че редовният прием на аспержи поддържа кръвната захар в нормални граници и увеличава производството на естествен инсулин.

6. Мляко. Млякото е правилната комбинация между въглехидрати и протеини. То помага за нормализиране на кръвната захар. Препоръчително е да пиете по две чаши нискомаслено мляко всеки ден.

7. Зеленчуци и варива. Зеленчуците са добър източник на фибри и витамини. Особено подходящи за консумация са грах, фасул, броколи и спанак. Варивата с люспи също са здравословен избор.

8. Добри мазнини. Важно е да знаете кои мазнини са по-здравословни за организма. Например човек трябва да избира внимателно олиото за готвене. Добре е то да съдържа мононенаситени мазнини, тъй като те контролират нивото на лошия холестерол. Олио от рапица също е подходящ избор за диабетици.

9. Зехтин. Той забавя храносмилането, което предотвратява риска от завишаване нивата на глюкозата. Диабетиците могат да използват зехтин, както обикновено в салати, паста и различни предястия.

10. Плодове. Хората, страдащи от диабет трябва да наблегнат на плодове с високо съдържание на фибри. Това са папая, ябълка, портокал, гуава и круша. Плодовете съдържат фруктоза, което не позволява нивата на кръвната захар да се вдигнат рязко.

11. Ябълки. Тези плодове са наистина страхотни, защото едновременно съдържат малко калории и много фибри. Ябълките помагат на диабетиците да се борят с лошия холестерол. Най-добре ги консумирайте цели и необелени.

12. Малини и къпини. Тези плодове съдържат много фибри и антиоксиданти. Друг техен плюс е естественото растително съединение, наречено антоцианин. Учените смятат, че антоцианинът помага за по-усилено производство на естествен инсулин.

13. Броколи. Те са засищащи, както и пълни с антиоксиданти и фибри. Броколите съдържат още хром, който играе важна роля в дългосрочен план за контролиране нивата на кръвната захар.

14. Ленено семе. То е богато на протеини, фибри и добри мазнини, подобни на тези, срещащи се в рибата. Лененото семе е източник на магнезий, който помага на клетките да използват инсулин. Яжте по една лъжица от него всяка сутрин, след като станете.

15. Овесена каша. Тя съдържа много разтворими фибри, които при смесването си с вода, образуват паста. Благодарение на овесената каша е необходимо повече време на тялото да преработи въглехидратите, които сте приели в кръвна захар.

16. Риба. Според изследване на Харвардското училище за общественото здраве, консумирането на риба веднъж седмично, може да намали риска от сърдечно-съдови заболявания с 40%. Мастните киселини в рибата намаляват възпалението на тялото, което е главен фактор за развитието на диабет и инсулинова резистентност.

17. Малки и чести хранения. По-обилното хранене вдига нивата на кръвната захар, затова е много важно диабетиците да се хранят по малко, но по-често. Дибетната диета трябва да включва малки хранения с плодове, бисквити с фибри, кисело мляко и други.

18. Кисело мляко. То съдържа много калций. Според проучване при хората, които ядат храни с високо съдържание на калций, има по-малка вероятност да станат резистентни към инсулин. Може да консумирате кисело мляко като закуска, включвайки в него парченца плодове или нискомаслено мюсли.

19. Ядки. Те съдържат много добри мазнини, които се борят срещу сърдечно-съдовите заболявания. Доказано е, че тези мазнини помагат за контролирането на кръвната захар, както и предпазват от инсулинова резистентност. Ядките са едни от най-добрите източници на витамин Е, антиоксиданти, които предпазват очите от увреждания. Също така съдържат магнезий и фибри.

20. Зърнена закуска. Тя е богата на фибри и идеално хранително предложение за започване на деня.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари