Много зеленчуци, риба и зехтин- ключът към здравето и красотата се крие в кухнята на средиземноморските страни.
Средиземно морският хранителен режим стана изключително популярен през последните години.
Оказа се, че хората от южна Европа страдат много по-малко от сърдечно-съдови заболявания отколкото тези, които живеят в северната част на континента или в САЩ.
И това не се дължи на някакви сложни генетично обусловени, ДНК-закодирани или еволюционно определени особености на “средиземноморците”, а чисто и просто на хранителния им режим.
Ето какво представлява средиземноморския хранителен режим и защо е полезен за здравето:
-Плодове и зеленчуци на обяд и вечеря ( много витамин С и анти-оксиданти)
-Зърнени храни ( макарони, ориз) в достатъчни количества всеки ден ( фибри)
-Сушени плодове 2-3 пъти в седмицата ( магнезий, витамин В9)
-Риба- поне 3 пъти в седмицата ( мастни киселини Омега 3, които намаляват лошия холестерол)
-2-3 чаши вино на ден ( флавоноиди, които са силен анти-оксидант)
-Зехтин за готвене и подправяне на салатите ( богат на мастни киселини)
Този начин на хранене е изключително полезен за здравето, стига количеството приета храна да не надвишава дневните ви нужди от калории.
Големите количества зехтин и вино могат да доведат до качване на килограми, което води след себе си редица неприятни последици не само за фигурата, но и за здравето ви.