IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Витамин А и риба за по-добро зрение

29 март 2006 09 18

Доброто зрение зависи от две неща- начинът на живот и храненето

Витамин А и риба за по-добро зрение

Доброто зрение зависи от две неща- начинът на живот и храненето. Ако преуморявате често очите си, взирате се с часове в монитора на компютъра или в телевизора и в същото време не се храните здравословно, главоболието и проблемите със зрението ще станат неразделна част от живота ви.

Здравословното хранене помага за правилното функциониране на кръвоносната система. Тя, от своя страна, е пряко свързана със зрението по простата причина, че очите са снабдени с множество микроскопични кръвоносни съдове.

Ето за това всяка храна, която не е полезна за сърцето и кръвоносните съдове, вреди и на очите.

Три са основните вещества, за които е доказано, че запазват очите ви здрави.

Витамин А

Наричан още ретинол, този витамин е изключително важен за доброто зрение. Съдържа се в оранжевите и червените плодове и зеленчуци- моркови, кайсии, домати.

Ретинолът помага на очите да се приспособяват да виждат при липса на достатъчно светлина. Това обаче не означава, че трябва да приемате ретинол под формата на таблетки, само и само да имате добро зрение.

Хипервитаминозата с витамин А може да доведе до сериозни проблеми с черни дроб. Салата с домати или няколко моркова на ден са достатъчни, за да набавите необходимото количество витамин А за организма си.

Все пак не прекалявайте с ретинола, защото в големи количества той е вреден за черния дроб.

Антиоксиданти

С тяхна помощ организмът се справя със свободните радикали, за които е доказано, че са причина за редица заболявания, включително и рак.

Много от заболяванията на зрението, които се проявяват в напреднала възраст, като катаракта и глаукома, са причинени именно от високите нива на свободни радикали в организма.

Ако хранителният ви режим е богат на антиоксиданти - витамини Е и С, цинк, мед, селен, вероятността след години да имате подобни очни заболявания намалява с близо 30%.

Направени са изследвания и на възрастни хора, заболели от перде на очите, които показват, че богата на антиоксиданти храна подобрява състоянието им.

Омега 3 мастни киселини

Съдържащите се в рибата и орехите мастни киселини омега 3 намаляват с 50% вероятността от проблеми със зрението с напредването на възрастта.

Мастните киселини намаляват предотвратяват запушване на артериите, помагат за отпускане на стеснени артерии, и намаляват мазнините в кръвта, за които се смята, че са свързани със сърдечносъдовите болести

КоментариКоментари