IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли да надебелеете от плодове

10 април 2013 06 40

Опасенията идват от високото съдържание на фруктоза в плодовете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Повечето хора гледат на плодовете като на здравословна закуска или като на полезно допълнение към храната. Въпреки това много диети и планове за отслабване препоръчват избягването или поне ограничаването на тяхната консумация. Въпросът е защо?

Теорията на „противниците“ се основава на съдържанието на плодовете, а именно - високите нива на растителна захар. Според някои хора яденето на твърде много плодове може да прибави някой и друг килограм отгоре. Темата обаче не може да се обобщи по този начин, защото има няколко допълнителни фактора, които трябва да се разгледат.

Фруктоза в плодовете: Причина за повишаване на теглото?

Както вече казахме, плодовете са наситени с естествена захар, наречена фруктоза. Опасенията на повечето хора са, че високите ѝ нива в плодовете могат да допринесат за повишаване на теглото. Наистина има плодове, които имат по-голямо количество фруктоза. Това са например: бананите и ябълките. Бъдете внимателни с тяхната консумация и не забравяйте, че те също са източник на калории.


Плодовете помагат в процеса на отслабване.

Плодовете все още са здравословна част от балансирания хранителен режим. Многобройни проучвания установяват, че хората, които се хранят с много плодове и зеленчуци, могат да намалят значително риска от затлъстяване. Вероятно причината за полезното действие на плодовете се крие в тяхната заместваща роля. Знаете че, когато ви се прияде нещо сладко, най-лесно може да притъпите „захарния“ си глад, като хапнете някакъв плод. Също така плодовете съдържат големи количества антиоксиданти и фибри, които са помощници в отслабването.

Плодовете са задължителна част в една балансирана диета.

Балансът винаги е златната среда, следователно вие трябва да консумирате плодове в умерено, разумно количество. Като с всяко нещо и тук не трябва да прекалявате. Плодовете са чудесен заместите на сладкишите, шоколадът или пък мазната храна. Когато превишите препоръчителната доза плодове за деня, заменете ги със зеленчуци, защото по този начин със сигурност ще се спасите от натрупването на излишни килограми.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари