IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Времето на хранене определя добрите резултати при отслабването

19 април 2013 10 00

Когато става въпрос за балансирано тегло, ключът е в часовете

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хората са обсебени от идеята да имат перфектното тяло и идеалното тегло. Неслучайно има хиляди диети, хранителни планове и продукти за отслабване, от които се печелят милиарди. Затлъстяването се превръща във все по-голям проблем в много държави, макар че по начало грижата за здравето е неправилна. Хората предпочитат пържените картофи пред броколите и накрая стигат до болниците, вместо фитнес залите и парковете.

Учени от Мурсия, Испания решават да направят експеримент, по време на който да подложат 420 души на 20-седмична програма за отслабване. Участниците са разделени наполовина мъже и жени, като всички са на възраст в началото на 40-те години. Резултатите показали, че всички 420 души загубили от теглото си, но повече отслабнали тези, които се хранели по-рано през деня.

Оказва се, че времето за хранене играе съществена роля в отслабването. Изследвания, направени още в началото на 70-те години на миналия век показват, че ако хората се хранят само веднъж през деня и това е сутринта, те отслабват. Ако се хранят само вечерта обаче, те напълняват.


Логично, тук се появява въпросът защо има подобен парадокс при положение, че човек яде една и съща храна, съдържаща един и същ брой калории и нива на въглехидрати. За съжаление хората продължават да виждат тялото като една машина. Колата не се интересува дали е 04:00 часа сутринта или 16:00 часа следобед. Подкарайте я и тя ще се движи по идентичен начин.

Машините не се променят спрямо часа, а спрямо околната среда. Например, опитайте се да запалите колата в нормални условия и при -40 градуса по Целзий. Околната среда винаги се променя, а с нея и организмът на хората. Всеки човек трябва да се адаптира и приспособи, за да оцелее и да се развива.

Човешкото тяло се възстановява от три до четири седмици. Голяма част от това възстановяване се ръководи от времето. Някои промени следват цикъла „ден и нощ“, а други смяната на сезоните. Времето е от ключово значение за всичко, включително и за отслабването.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари