Повечето хора обожават сладолед и когато решат да го консумират, изобщо не се интересуват от съдържанието на калории в него. Въпреки това, вече се продават сладоледи, които са с намалено съдържание на мазнини и дори не съдържат млечни продукти. Тези диетични видове сладоледи са идеални за хората, които не искат талията им да се разширява вследствие на прекаляването с това ледено изкушение.
Ето и кои са те:
- Замразено кисело мляко си е кисело мляко, което е подсладено и замразено. То има по-ниско съдържание на калории и мазнини, отколкото стандартният сладолед. Трябва да търсите марка, която съдържа полезните пробиотици.
- Гелато. Този италиански сладолед не разполага с толкова въздух като традиционният, а има много по-плътна текстура.
- Ледено мляко. То е с по-ниско съдържание на мазнини, като обикновено съдържа и сметана. Все пак има по-малко калории от сладоледа.
- Италиански сладолед гранита. Той е смес от лед и плодов сок (или друга течност като кафе) и захар. Има люспеста текстура. Той почти винаги е без съдържание на мазнини и съдържа най-малко калории от всички замразени десерти.
- Сорбе. То е подобно на гранитата, но във френски вариант. Базата му е плодов сок/пюре, но често съдържа и малко мляко, яйчен белтък или желатин за сгъстяване. Може да съдържа и малко алкохол.
Снимка: Dreamstime
Шербет. Този арабски модел има по-мека консистенция от сорбето и обикновено се прави само от плодове и захар, които са били замразени. Неговата текстура е по-малко съвършена от френския и италиански вид.
Някои сладоледи, особено "по-леките" видове, съдържат изкуствени подсладители вместо традиционната захар, което намалява калориите, но може да предизвика стомашно неразположение, ако се яде в големи количества.
Като цяло, обикновения (пълномаслен) сладолед съдържа около 140 калории и 6 грама мазнина за 1/2 чаша.
Добавките върху сладоледа като шоколадов чипс и пръчици, сладките сиропи като карамел, бонбони и други, могат да изпратят калориите още по-нависоко. По-добре залагайте на плодовите видове и на тези, които съдържат ядки. Те имат по-здравословни мазнини, протеини и фибри.
Не забравяйте да се придържате към малките порции сладолед с по една до две топки. Ако си купувате сладолед в големи кутии, винаги си прехвърляйте доза в малка купичка, вместо да гребете директно от опаковката. Така ще предотвратите преяждането. Яжте сладоледа с чаена лъжичка, а не със супена, за да взимате по-малки хапки.
Ако искате да имате пълен контрол върху съдържанието на сладоледа си, помислете за закупуване на вашата собствена машина за сладолед. Експериментирайте с рецепти, които са базирани на пресните плодове.