IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да игнорирате огромния си апетит

26 април 2013 08 00

Спазването на диета може да увеличи апетита

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Случва се често - прочитате за нова, много популярна диета, с която се постигат страхотни резултати, решавате да опитате и след това разбирате за хранителния план на някоя холивудска звезда и започвате да се храните по него. Цикълът е безкраен. С всеки следващ опит вие се чувствате все по-обречени, тъй като така и не постигате мечтаната форма.

Понякога ви става скучно или пък трудно и прекратявате диетата. Чувствате се виновни пред себе си, но нищо не може да утоли ненаситния глад, който чувствате отвътре. Имаме новина за вас – изследвания показват, че спазването на диета всъщност увеличава апетита.

Проблемът идва не от това, което ядете, а от това, което правите, докато не се храните. За по-голяма част от хората именно гладът е саботьорът на не един и два опита за отслабване. Той ви подтиква да изневерите на себе си и да се отдадете на изкушението. Няколко съвета ще ви помогнат да се справите с глада. Ето кои са те:

1. Водете си хранителен дневник. В него вместо емоциите си, ще записвате какво сте консумирали през деня – както храна, така и напитки. Установено е, че когато човек си води хранителен дневник, шансовете му за отслабване нарастват значително. Ако имате смартфон, има различни приложения, които могат да контролират вашата дневна консумация. Единственият проблем при воденето на дневник е, че голяма част от хората се отегчават и спират да записват всяка храна и напитка.


2. Присъединете се към група. Ако общувате с хора, които имат същия проблем като вашия и с такива, които вече са го преборили, това ще бъде от много голяма полза за вас. Вие ще чувствате подкрепа и мотивация, гледайки резултатите на другите хора. Когато един човек има трудности, разбирането на околните е от съществено значение за преодоляването на неволите. Този вид групи работят на същия принцип както групите за анонимни алкохолици, например.

3. Бъдете активни. Не трябва да се упражнявате до припадък всеки ден, за да намалите глада си. Умереното натоварване е идеално, за да намали честотата и интензивността на желанието за храна. Нещо повече, доказано е, че упражненията помагат при намаляването употребата на алкохол и цигари. Освен очевидните ползи за здравето, произтичащи от тренировката, тя има и друго ползотворно действие. Повишената физическа активност се свързва с намаляване на апетита.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари