IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кажете „НЕ“ на злоупотребата с храната

7 май 2013 10 00

Шест съвета за спиране на преяждането

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Вече е доказано, че има храни, които буквално предизвикват пристрастяване, подобно на наркотиците. Учените заявиха твърдо, че има храни (най-вече тези със съдържание на захар и прости нишестета), към които мозъкът ни става зависим и ни кара да желаем още и още. Хранителни гуляи също сеят поразии, подобно на честото алкохолно пиянство. Те дават начален тласък на диабета, булимията, сърдечно-съдовите заболявания и т.н.

Близките на човек, който перманентно преяжда, редовно му казват: „Просто не го яж това!", но той все пак го изяжда, подобно на наркоман, който има нужда от своята доза опиат.

Ако сте един от тези, които са склонни да преяждат без особена причина, би било добре да се опитате да преборите тази своя зависимост. Ето и шест стъпки към успех в начинанието:

Идентифицирайте храните-виновници.

Понякога храните, които ви провокират към преяждане, са очевидни. Ако обаче не сте забелязали на какво не можете да устоите, започнете да си водите дневник и да записвате в него своите хранителни навици (кога и какво ядете и в какви количества). Пишете и как се чувствате физически и емоционално след консумирането им в по-големи дози.

Кажете „НЕ" на захарта.

Ясно е, че класацията ви от забранени храни трябва да започне с тези, които съдържат захар. За много хора, склонни към преяждане, изхвърлянето на захарните изкушения от трапезата, е може би най-голямото предизвикателство. Но това е сигурна крачка към успеха, без която е почти невъзможно да се справите. Най-лесно се преяжда с простите въглехидрати, които ви носят купища празни калории.

Научете се да се справяте с емоциите си.

Всички непреодолими желания (характерни за зависимостите) се диктуват от мозъка и са свързани с емоциите. Това се отнася за тъгата, тревожността, гнева, вината, скуката и дори радостта. Ние сме склонни да подценяваме колко е трудно всъщност да се справим с приливите и отливите на чувствата си. Те идват и си отиват, променят се и често предизвикват дискомфорт, който хората притъпяват с храна, алкохол, наркотици и т.н.

Изцелението на всяко пристрастяване призовава хората да се научат да се справят с тези приливи и отливи на емоции, без помощта на веществото, с което се злоупотребява. Дневникът на хранене може да ви помогне да идентифицирате в какво емоционално състояние се намирате, когато преяждате.

Поискайте подкрепа от други хора.

Силата на хората да се подкрепят един друг в трудни житейски ситуации е доказана. Няма лошо да поискате подкрепа и в този случай. Може би точно тя ще ви помогне да намерите пътя към здравословното хранене, както и към загубата на излишните килограми. Дали опората ще дойде в лицето на вашия приятел/съпруг/родител/дете или друг вид съмишленик, няма особено значение.

Подобрете начина си на хранене.

Ако подобрите цялостното си качество на хранене и живот, ако започнете да спортувате редовно, скоро ще видите промяна в цялостната си нагласа по отношение на здравето си.

Бъдете добри към себе си.

Животът е много по-спокоен и нормален, когато човек не страда от някакъв вид пристрастяване. Въпреки това прекратяването на подобен род саморазрушителни навици е много трудно и е важно да не го подценявате. По пътя ви ще има възходи и падения, но е важно да си дадете прошка и да продължите пътуването си към целта.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари