IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да победите глада само с 300 калории?

15 май 2013 14 00

Доктор Сара Шенкер препоръчва храни с високо съдържание на протеини и такива с малко въглехидрати

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Книгата с рецепти „Бързата диета“ се превърна в истински бестселър във Великобритания. Диетата на доктор Майкъл Мозли препоръчва два дни гладуване, в които на дамите им е разрешено да консумират по 500 калории на ден, а на мъжете – по 600 калории. Според диетолога доктор Сара Шенкер именно ограничаването приема на калории е ключът към отслабването. По тази причина тя издава книга със 180 нискокалорични рецепти.

Може би очаквате, че всички рецепти ще включват салати без въглехидрати, но грешите. Книгата предлага вкусни ястия с картофи, задушено говеждо или пък сладкиш. Повечето рецепти включват храни, богати на протеини като яйца, пилешко и риба. От друга страна Сара Шенкер препоръчва избягването на храни с висок гликемичен индекс като ядки, зърнени храни и зеленчуци.


Според диетолога човек може да се чувства напълно заситен само с 300 калории на ден, стига да използва правилните съставки. Все пак Сара не изключва съвсем въглехидратите от рецептите си, защото според нея те са нужни на хората, които водят активен начин на живот. Оризът например, често е избягван от хората, които спазват диета, защото е наситен с въглехидрати. В книгата с рецепти обаче, се използва ориз басмати, който съдържа бавно освобождаващи се въглехидрати.

Най-добре е да се търси балансът в съставките на ястията, както и да се намали техният обем. Често хората нямат чувство за умереност и ядат много повече, отколкото имат нужда. Доктор Щенкер смята, че бързата диета е ефективна, защото рецептите се приготвят лесно и не ограничават прекалено хората от това, което обичат.

Единственото правило е два дни от седмицата да се спазва гладуването. Препоръчително е то да се прави два отделни дни, например понеделник и четвъртък. Авторката на книгата твърди, че ползата от гладуването не е само загубата на тегло, пише вестник Daily Mail. Премереният глад може да подобри хормоналния баланс и производството на инсулин.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари