IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избегнете клопките на вегетарианското хранене

28 април 2006 08 10

Причината за повечето хора да станат вегетарианци е грижата за здравето им. Вегетарианците също трябва да следят внимателно дали хранителният им режим е добре балансиран

Избегнете клопките на вегетарианското хранене

Вегетарианският начин на хранене, при който не се консумира месо и месни продукти е доказано полезен за организма.

Хората, които наблягат на плодовете и зеленчуците, а са изключили животинските продукти от менюто си, се оплакват много по-рядко от високо кръвно налягане и проблеми със сърцето, рискът от ракови заболявания е по-малък.

С една дума, вегетарианството е полезно за здравето, стига обаче да успеете да компенсирате малкото количество на някои от основните хранителни вещества.

В търсене на изгубените протеини

Голяма част от вегетарианците страдат от липса на достатъчно протеини, чиито основен източник са месото и рибата.

Има, разбира се, и растителни протеини, които компенсират липсата на месо в менюто.

Ако сте от онези вегетарианци, които не употребяват само месо, но нямат нищо против млякото и яйцата, трябва да следите само всеки ден в менюто ви да има поне по един млечен продукт или яйца.

За всички онези, които не консумират нищо с животински произход, добър източник на протеини са зърнените храни, оризът, макароните, хлябът.

Здрави като желязо

Желязото е другият елемент, който често е много малки количества в менюто на вегетарианците.

В плодовете и зеленчуците също има желязо, но те се усвоява много по-трудно, от колкото желязото, което се съдържа в месото.

Рибата е добър източник на желязо за тези, които не ядат само червени меса. Останалите трябва да наблегна на сушените плодове, яйцата и млякото.

Не се колебайте да се посъветвате с лекар, ако дълго време се чувствате изморени и отпаднали- това е знак, че желязото в кръвта ви не е достатъчно.

Колкто и да е полезно за здравето вегетарианството, влиянието му върху вас няма да е толкова значително, ако не го съчетаете с поне 30 минути физическа активност на ден.

КоментариКоментари