Вегетарианският начин на хранене, при който не се консумира месо и месни продукти е доказано полезен за организма.
Хората, които наблягат на плодовете и зеленчуците, а са изключили животинските продукти от менюто си, се оплакват много по-рядко от високо кръвно налягане и проблеми със сърцето, рискът от ракови заболявания е по-малък.
С една дума, вегетарианството е полезно за здравето, стига обаче да успеете да компенсирате малкото количество на някои от основните хранителни вещества.
В търсене на изгубените протеини
Голяма част от вегетарианците страдат от липса на достатъчно протеини, чиито основен източник са месото и рибата.
Има, разбира се, и растителни протеини, които компенсират липсата на месо в менюто.
Ако сте от онези вегетарианци, които не употребяват само месо, но нямат нищо против млякото и яйцата, трябва да следите само всеки ден в менюто ви да има поне по един млечен продукт или яйца.
За всички онези, които не консумират нищо с животински произход, добър източник на протеини са зърнените храни, оризът, макароните, хлябът.
Здрави като желязо
Желязото е другият елемент, който често е много малки количества в менюто на вегетарианците.
В плодовете и зеленчуците също има желязо, но те се усвоява много по-трудно, от колкото желязото, което се съдържа в месото.
Рибата е добър източник на желязо за тези, които не ядат само червени меса. Останалите трябва да наблегна на сушените плодове, яйцата и млякото.
Не се колебайте да се посъветвате с лекар, ако дълго време се чувствате изморени и отпаднали- това е знак, че желязото в кръвта ви не е достатъчно.
Колкто и да е полезно за здравето вегетарианството, влиянието му върху вас няма да е толкова значително, ако не го съчетаете с поне 30 минути физическа активност на ден.