IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да укротите „ламята“ в себе си

25 май 2013 12 11

Съвети, които ще ви помогнат да се храните здравословно, а не безконтролно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Някои хора изпитват трудност да контролират глада си и по-специално не могат да контролират желанието си да ядат от всичко. За тях няма значение дали храната е солена, сладка или мазна - просто не успяват да ѝ устоят. Част от тези хора осъзнават своя проблем и искат да го разрешат. За съжаление голяма част от хората се чувстват безпомощни, защото не знаят по какъв начин могат да укротят глада си.

Най-важното условие за промяна е нагласата на човек. Ако той осъзнава своя проблем и иска да се промени, значи има голям шанс наистина да успее. Специалистите съветват всеки човек, който има проблеми с храненето, да концентрира вниманието си няколко области, свързани с хранителните навици. Вижте кои са те:

1. С какво се храните на закуска? Първото хранене за деня е важно, защото зарежда тялото с енергия. Въпреки това много хора го пренебрегват или избират да закусват нездравословна храна (шоколад, солети и т.н.).

Солидната закуска, включваща мазнини, белтъчини и въглехидрати естествено намалява апетита през останалото време от деня. Това от своя страна е свързано с успешна и устойчива загуба на тегло. Също така закуската може да ви даде емоционална и психическа издръжливост през целия ден. По този начин се намалява вероятността да посегнете към нездравословната храна.


2. С какво се храните на обяд? Точно както на закуска, за второто си хранене трябва да подбирате продукти, които дават енергия. Правилният обяд трябва да включва белтъчини, мазнини и въглехидрати. Той ще поддържа нивото на кръвната захар високо и ще намали шансовете да ви се прияде шоколад в ранния следобед. В случай, че се храните само със салати и приемате много малко въглехидрати и мазнини, това още повече ще засилва глада ви за разнообразна и нездравословна храна.

3. Мазнините са ви приятели – не се страхувайте от тях. Иронично, но факт. Голяма част от жените се подлагат на различни диети, само за да се отърват от мазнините. Когато „загубят контрол“ обаче, първите неща, към които посягат, винаги са храни като пържени картофи, бонбони, сладолед, чипс и така нататък. Обикновено се случва човек да издържи с полезна и нискокалорична храна през деня, докато не се отдаде на изкушенията вечер. Затова по-добре включвайте полезни мазнини в храната си през целия ден (яйца на очи за закуска, зехтин върху салатата, ядки). Последни изследвания показват, че ако всеки ден човек яде ядки в умерени количества, това всъщност ще му помогне да отслабне.

4. Винаги яжте храни, които ви харесват. Храната е от съществено значение за качеството на живота на всеки един човек. Ако чувствате, че здравословното хранене ви тежи и чакате с нетърпение повод, за да се „поглезите“ с нещо друго, то вие никога няма да успеете да поддържате трайна здравословна промяна. В този случай винаги трябва да търсите златната среда. Подбирайте различна храна, част от която е здравословна, част от която ви допада най-много. По този начин ще имате спокойствието, че се стараете да се храните добре и същевременно с това угаждате на себе си.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари