IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емоциите ни правят слепи за мазнините

10 юни 2013 14 40

И килограмите се трупат, когато сме в криза

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Любовна мъка, махмурлук, безумно щастие... тези неща често водят до консумирането на много калорични неща, дори и при най-големите маниаци на тема диета. Това е така, защото при повишен емоционален градус губим представа за мазнините, които поемаме.

Това са резултатите от ново проучване, направено от учени от университета във Вурцбург, Германия. След редица тестове става ясно и че когато хората са тъжни или щастливи техните вкусови рецептори се изострят и стават по-чувствителни към сладкото и горчивото с близо 15 %.

Немският екип помолил група доброволци да опитат няколко кремообразни напитки с различно съдържание на мазнини. Преди да започнат да консумират продуктите, участниците са гледали три видеа – с щастливи сцени, с тъжни и с глупави сцени. Оказало се, че скучното и неемоционално видео не се отразило върху вкусовите възприятия на участниците, съобщава Daily Mail.

След гледането на всички кадри доброволците трудно можели да определят коя от напитките е по-калорична и съдържа повече мазнини.

Д-р Пол Бреслин, съавтор на проучването, сподели, че е бил изненадан да открие, че в емоционални моменти хората не различават мазнините, но пък обонянието и вкусовите им рецептори са по-чувствителни.

Изследването дава още едно обяснение защо в емоционални кризи качваме килограми. Финансовият стрес също поражда емоции, които замъгляват преценката и приемът на калории се увеличава неусетно.

Резултати от компанията Weight Watchers показват, че 18.3 милиона души са надебелели вследствие на финансови проблеми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари