IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Какво всъщност означават етикетите на храните

8 октомври 2013 08 40

Много надписи на хранителни стоки са подвеждащи

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Разходете се в който и да е супермаркет и ще намерите щандове с много и най-различни „здравословни“ храни. Те са обозначени с епитети като „нискомаслено“, „без мазнини“ и „натурално“. Предните етикети на продуктите са направени така, че стоките да имат добър пазарен вид. По тази причина често етикетите могат да бъдат доста подвеждащи и в пълно несъответствие с истината.

За разлика от описаното съдържание на гърба, което подлежи на регулация, предните обозначения на продуктите не са подложени на толкова строг контрол. Според професор Марион Нестле от Университета в Ню Йорк това позволява на производителите да имат здравни претенции, които са напълно нереални.

През последните години се увеличава броят на храните с подвеждащи етикети. По тази причина потребителите трябва да са достатъчно информирани, за да знаят как да интерпретират написаното на тях. Ето какво реално означават предните надписи на стоките:

1. „Без мазнини“, „без захар“ или „без сол“. Обозначаване на храната с „без“ или на английски „free“ от някаква добавка означава, че или продуктът не съдържа такава, или нейният размер е толкова малък, че няма „физиологично значение“. Ако на опаковката пише „без калории“, значи стоката има под 5 калории на порция. За захар и мазнини, това означава, че храната съдържа по-малко от 0,5 грама на порция. Бъдете внимателни обаче, тъй като храната може да няма мазнини, но пък да съдържа много калории от захар.

2. „Ниско съдържание на мазнини“, „ниско съдържание на захар“ или „ниско съдържание на сол“. Ако определена стока е обозначена с „ниско съдържание на...“, това означава, че може да консумирате няколко порции от нея, без да надвишавате препоръчителната дневна граница. Нискомаслените продукти имат по-малко от 3 грама мазнини на порция. Надписът обозначаващ стоки като такива с ниско съдържание на натрий означава, че в една порция се съдържат по-малко от 140 милиграма. Нискокалоричните хранителни продукти съдържат под 40 калории в една порция.

3. „Без трансмазнини“. Дори при този надпис на етикета трябва да бъдете внимателни. Все пак продуктите могат да съдържат до половин грам трансмазнини на порция. Този вид мазнини повишават нивата на лошия холестерол и увеличават риска от сърдечносъдови заболявания.

4. „Натурално“. Няма официално определение за това какво е „натурално“, но по принцип под това обозначение се разбира, че продуктът не съдържа изкуствени аромати и синтетични вещества, както и че към него не е добавян цвят. В крайна сметка обаче „натурално“ означава каквото прецени производителят.

Снимка: Dreamstime

5. „Органично/био“. Органични са животинските продукти, които не съдържат антибиотици и хормони на растежа. За растенията също има правила – те не трябва да бъдат отглеждани с конвенционални пестициди и торове. Генното инженерство и облъчването, излагайки културите на радиация, също са забранени. Има три нива на органичност. Първото е „100% био“, което означава, че продуктите са направени изцяло от органични съставки. Само „био“ означава най-малко 95% от съставките да бъдат органични. „Направено с биосъставки“ означава, че храната съдържа минимум 70% органични съставки.

6. „Прясно“. Според разпоредбите това трябва да бъдат хранителни продукти, които са сурови или необработвани, и които никога не са били замразени или загрявани. Пресните продукти не трябва да съдържат консерванти. Въпреки това относно плодовете и зеленчуците „пресни“ не означава, че те са откъснати скоро.

7. „Генетично модифицирани“. Това са храни, чието ДНК е променено с помощта на съвременните технологии. По-голяма част от царевицата и соята са генетично модифицирани, а те са две от основните съставки на нездравословната храна. Изхождайки от този факт, 70% от всички преработени храни съдържат генетично модифицирани съставки. Това обаче, най-вероятно не е обозначено на опаковката.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари