IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Диета за здраво тяло и сияйна кожа

14 октомври 2013 10 00

Петдневен хранителен план, който ще ви помогне да се почувствате страхотно

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички са чували израза „Красотата идва отвътре“. Това може да важи не само за душевната красота на жената, но и за нейната външна обвивка, която трябва да се подхранва отвътре. Какво по-добро средство за разкрасяване, освен полезната и здравословна храна? Учени и козметични експерти са категорични, че хубавата кожа има нужда от вътрешно подхранване.

Така че, ако се чудите по какъв начин може да придадете допълнителен блясък на кожата си и да освежите своята визия напълно естествено, вече имате отговора. Просто трябва да се придържате към петдневната диета за здраво тяло и сияйна кожа. Ето и какво включва тя:

Ден 1-ви

- Закуска: боровинки, кисело мляко и тиквени семки. Комбинирайте пресни боровинки и малини със 120 грама нискомаслено кисело мляко. Добавете няколко семена от тиква.

- Обяд: пиле на грил и салата от нахут. Смесете спанак с 50 грама нахут. Към тях настържете морков и овкусете с лимонов сок. Пилето трябва да бъде 100 грама.

- Вечеря: печена сьомга с печени домати. Затоплете фурната на 180 градуса. Поставете сьомгата и доматите в тава за печене и ги сложете във печката за около 15 минути, така че сьомгата да изглежда като варена. За гарнитура може да използвате малки варени картофчета заедно със сос песто.

Ден 2-ри

- Закуска : мюсли с манго. Смесете 25 милилитра кокосово мляко с 40 грама мюсли и ги оставете да киснат. След това прибавете към мюслито нискомаслено кисело мляко, лимонов сок и петдесет грама прясно манго.

- Обяд: кралски скариди с песто. Смесете следните съставки в блендер : 30 грама ядки кашу, 10 грама кориандър, чесън, сусамово масло и малко сок от лимон. Сервирайте кралските скариди с див ориз и полейте отгоре с готовия сос песто.

- Вечеря: мариновано говеждо месо и зелена папая. Комбинирайте 100 грама зелена недозряла папая, лют червен пипер, прясна мента, кориандър и лимонов сок с 50 грама нарязано червено и бяло зеле. Пригответе 100-грамовата пържола в масло.


Ден 3-ти

- Закуска: пушена сьомга и бъркани яйца. Пригответе 50 грама пушена сьомга с две бъркани яйца. Сервирайте с печени домати, изцеден лимонов сок и черен пипер отгоре.

- Обяд: салата с пилешко месо. Смесете 40 грама киноа, 15 грама кълнове от люцерна и 80 грама броколи. Към тях прибавете 80 грама пилешко филе, 80 грама печено цвекло и поръсете с лимонов сок.

- Вечеря: пържола от риба тон. Комбинирайте 100 грама зелен фасул, 10 грама черни маслини, два зрели домата, зелена салата и студено пресован зехтин. Изпечете рибата на барбекю.

Ден 4-ти

- Закуска: пресни къпини, канела, ябълки, ядки кашу и кисело мляко. Обелете две ябълки и ги поръсете с канела. Сложете ги за 10 минути във фурната, след това ги охладете. Когато са готови ги комбинирайте с останалите продукти.

- Обяд: пушена скумрия и салата. Към филето от пушена скумрия прибавете салата от смесени листа, нарязани чушки и чери домати. Комбинирайте със сос от хрян и кисело мляко, с който поръсете салатата.

- Вечеря: пълнени червени чушки с козе сирене. Печете червените чушки в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10 минути. Нарежете един домат и скилидка чесън и ги прибавете към чушките. Печете още 10 минути. Накрая поставете парче от козе сирене отгоре и запечете още малко. Сервирайте със сотиран спанак и задушен зелен фасул.

Ден 5-ти

- Закуска: омлет с домати и чушки. Към две яйца прибавете ситно нарязани чушки, лук, домати и подправки.

- Обяд: скариди с портокал и мента. Пригответе 80 грама скариди и сварете 40 грама кафяв ориз. Смесете ориза с нарязан кориандър и сервирайте върху канапе от пасирани айсберг, 50 грама нахут, сочен портокал и мента.

- Вечеря: пъстърва с босилек. Загрейте фурната предварително на 180 градуса. Поставете филето от пъстърва върху лист фолио, омазнете го със зехтин и поставете няколко листа босилек върху него. Сгънете фолиото, сложете го във фурната и печете за 10 минути. Сервирайте рибата с аспержи, чери домати и бадеми.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари