IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ефективно отслабване със супа

29 октомври 2013 09 50

Диетата, включваща супи, понижава теглото и дава голямо хранително разнообразие

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Супата често остава встрани от менюто на повечето хора. Именно супата обаче може да се окаже ключът към отслабването. Според нова диета, ако човек иска да отслабне, всичко което трябва да направи, е да се храни с повече супа. Звучи доста лесно, но какво всъщност се крие зад този хранителен план?

Фиона Кърк, автор на няколко книги за отслабване, споделя в своето последно издание, че здравословното хранене със супи може да помогне на човек да изгуби значителна част от теглото си само за 10 дни. Теорията на Кърк е проста – колкото повече супи консумирате, толкова по-малко ще тежите.

Изследванията, които авторката на книгите за отслабване провела, я накарали да разбере, че именно супата е тайното оръжие за отслабване. Тя споделя: „Когато става дума за получаване на желаната талия, супата е като чудо в купа“. В продължение на 10 дни човек трябва да яде единствено супа (с много малки изключения) и резултатът ще бъде видим много скоро.

Ако ви се струва прекалено монотонно да ядете само и единствено супа, можете да бъдете спокойни, защото този вид ястие дава голямо разнообразие от храни, които човек може да консумира.

Как работи диетата

Диетата се основава върху способността на супата да изгаря мазнините. Хората, които спазват този хранителен режим, ядат за закуска, обяд и вечеря супи. Има възможност за две междинни хранения през деня. Продължителността на диетата е 10 дни. Това е сравнително гъвкав подход, който обаче препоръчва прием на нискокалорични супи.


Според Фиона Кърк комбинацията от вода и твърди хранителни частици притъпява глада за по-дълго време, отколкото консумацията на една и съща храна и пиенето на вода отделно. Супата регулира нивата на холестерола, подобрява храносмилането и дава енергия.

Примерно дневно меню с различни разновидности

Закуска: супа гаспачо, доматена супа, пилешка супа или супа с тофу;

Междинно хранене (чаша или купа): картофена супа с къри, супа от спанак, бульон с говеждо;

Според Кърк по обяд е време, в което се горят много мазнини, така че задължително трябва да ядете супа.

Обяд: картофена супа с къри или супа от спанак. Може да добавите малко салата, ако е необходимо. Заложете повече на различните видове салата, които да овкусите със зехтин и лимонов сок.

Началото на вечерта е времето, когато трябва да подпомогнете своите енергийни нива, така че трябва да заложите на супи с високо съдържание на протеин.

Междинно хранене: супа гаспачо, доматена супа, пилешка супа или супа с тофу; Вечеря: супа от грах, пикантна супа или гаспачо;

Според Фиона Кърк при спазването на диета е много важно човек да не ляга гладен. Така че, ако мислите за храна преди да заспите, може да хапнете още малко спаначена супа или супа с тофу. Едно от предимствата на тази диета е, че може да се храните с наистина вкусна храна и да редувате видовете супи, както на вас ви харесва. Недостатък на хранителният план обаче е повечето време, необходимо за приготвянето на храната.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари