IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Вредна ли е диетата с много мазнини

30 октомври 2013 14 00

Според лекарите въглехидратите са по-нездравословни за артериите, отколкото маслото и сметаната

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Мазнините са едни от най-заклеймяваните хранителни съставки. Те са причината хиляди хора по целия свят да консумират нискомаслени продукти. До този момент се смяташе, че мазнините са вредни не само за слабата фигура, но и за здравето на човек. До този момент, защото наскоро излезе нова информация, която оспорва досегашните твърдения. Според нея премахването на маслото, сметаната и мазните меса от менюто може да навреди повече на сърцето, отколкото да му бъде в полза.

Експертите смятат, че широко разпространеното схващане, че храните с високо съдържание на мазнини са вредни за артериите, се основава на неправилно тълкуване на научни проучвания. Лекарите настояват, че е време митът за ролята на наситените мазнини в сърдечносъдови заболявания да бъде разбит. Някои западни страни, като Швеция например, са започнали да дават препоръки за здравословно хранене, които насърчават консумацията на храни с високо съдържание на въглехидрати.


Според кардиолога Асем Малхотра съветите за намаляване приема на мазнини всъщност могат да повишат рисковете от сърдечносъдови заболявания. Последните проучвания не успяват да докажат връзката между приема на наситени мазнини и риска от болест на сърцето. Те обаче показват, че наситените мазнини дори могат да имат защитна функция. Професор Дейвид Хаслам обяснява грешното тълкуване на най-ранните изследвания. Той смята, че по онова време учените са приели, че увеличаването на мазнините в кръвта е причинено от увеличаването на наситени мазнини в храната.

Сега обаче е известно, че истинските виновници за това са рафинираните въглехидрати и захарта. Друго американско проучване показва, че диетата с ниско съдържание на мазнини е по-лоша за здравето, отколкото тази с ниско съдържание на въглехидрати като картофи, тестени изделия и хляб, пише вестник Daily Mail. Хранително-вкусовата промишленост компенсира липсата на наситени мазнини чрез добавяне на повече захар.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари