Колко от вас смятат, че портокаловият фреш е част от здравословната и балансирана закуска? Колко от вас смятат, че именно портокаловият сок е най-добрият източник на витамин C? Ако отговорихте с „да“ и на двата въпроса, значи сте подведени от много умни търговци и бизнесмени.
Хората буквално са „обстрелвани“ с идеята, че витамин C е изключително полезна добавка, която дори предпазва от настинки. Когато все пак човек се разболее, задължително му се предписва от този витамин. Така постепенно фрешът от портокал се превърна в идеалното начало на деня, тъй като портокалът съдържа витамин C. Къде обаче е истината?
Проучване, изследвало влиянието на витамина върху честотата, продължителността и тежестта на настинки, показва, че всъщност той няма много общо с по-бързото оздравяване или предпазването от грип. Приемът на витамин C е най-ефективен при хора, които не получават достатъчно хранителни вещества чрез своя хранителен режим.
Всъщност правилната диета осигурява достатъчно количество витамин C. Не е задължително обаче да консумирате фреш от портокал, тъй като някои зеленчуци всъщност съдържат повече от полезната съставка. В една чаша портокалов сок се съдържат около 50-75 милиграма витамин C. За сравнение във фреша от броколи има 100 милиграма, в този от червени чушки – 190 милиграма.
Разбира се, фрешът от портокал е здравословен, по простата причина, че е направен от натурални съставки. Въпреки това трябва да намалите консумацията му, ако искате да отслабнете. Всъщност по време на диета е добре да се ограничат плодовите фрешове, за сметка на зеленчуковите.
Голямо количество плодов сок е равно на по-висок прием на въглехидрати. Много хора отслабват, когато трайно намалят приема на въглехидрати, което може да стане само чрез подбиране на правилната диета. Твърдите въглехидрати, които се съдържат в плодовете, се усвояват по-трудно от течните (например в бирата). Също така въглехидратите помагат за по-бързото натрупване на мазнини. По-добре консумирайте плодове в тяхната естествена форма, вместо на фреш, тъй като по този начин в тях остават повече хранителни вещества и витамини.
Другата негативна страна на фрешовете от плодове е съдържанието им на фруктоза (захар). Според изследване, публикувано в списание TIME, голямо количество фруктоза може да увреди черния дроб и да формира мастни натрупвания. Така че, ако искате да отслабнете, ограничете приема на плодови фрешове. Въпреки, че те съдържат полезни съставки, по-добре консумирайте плодовете в тяхната естествена форма.