Ходенето на почивка е истинско предизвикателство за хората, които се стараят да се хранят здравословно и искат да свалят килограми. Особено, когато хотелът предлага услугата „ол инклузив“, която дава пълна свобода на хората да ядат каквото поискат и когато поискат. Тайната на успешното овладяване на тази „кризисна ситуация“ е проста – правилно подбиране на храните.
Оказва се, че поставянето на здравословни храни в началото на шведската маса би могло да помогне на хората да отслабнат. Изследвания показват, че човек е склонен да напълни чинията си с първите неща, които вижда – без значение какви са те. Американски учени твърдят, че предлагането на здравословни храни като плодове и кисело мляко в предната част на бюфета може да насърчи хората да се хранят по-разумно и полезно.
Това е много обнадеждаващо откритие, което доказва, че по този начин хората могат да приемат по-малко калории и да устояват на нездравословните хранителни изкушения. Данните показват, че ако човек започне да консумира вредна храна (мазна, тестена и други), ще консумира с 31% повече храна. Според изследователите доктор Брайън Уансинк и доктор Андрю Ханкс първите продукти, към които човек посяга, представляват две трети от неговото хранене.
„Първите три храни, които човек вижда на шведската маса, съставят 66% от общото количество храна – без значение дали продуктите са висококалорични или с малък брой калории“, споделя доктор Уансинк. Проучването показало и интересна връзка между първата храна от бюфета и по-нататъшния избор на храна, която човек прави. Тази връзка се нарича „ефекта на спусъка“.
Хората, които си взели сирене и яйце, е по-вероятно да продължат с картофи и бекон. Но тези, които предпочели плодовете, били изкушени много по-малко от подобни нездравословни храни, пише вестник Daily Mail.