IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да избегнете напълняването по празниците

21 декември 2013 15 40

Пет лесни съвета как да не прекалявате с храната през зимата

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Зимата може официално да започва на 21-ви декември, но още с първото по-сериозно падане на температурата, хората започват да търсят комфорта и топлината във всяко едно отношение, дори и когато става въпрос за храна.

Освен това празничният сезон съвсем наближи, а той винаги е свързан със сериозно похапване и истинско мързелуване. А и нека си го кажем – навлечени с обемисти, дебели дрехи, повечето хора спират да се притесняват как изглеждат и дори и да качат няколко килограма, се успокояват, че има време до пролетта, за да ги свалят

Все пак е по-добре да не се успокоявате с тази мисъл и да се опитате да избегнете тазгодишното задължително увеличаване на теглото си. Ето и няколко съвета, които могат да ви помогнат по темата:

1. Спортувайте на открито
Много хора се отказват да спортуват навън през зимата, защото е хлъзгаво и мразовито. Ако не ви се тича в парка или не ви се кара колело по заледените велоалеи, то поне заложете на класическите зимни забавления като зимни кънки. За един час сериозно каране на пързалката, ще изгорите около 450 калории, като освен това ще тонизирате краката и задните си части. Това е една доста по-приятна тренировка, в сравнение с тази във фитнеса, а и все пак сте на чист въздух.

2. Запасете се със суперхрани
Има някои храни, които действително могат да ви помогнат да отслабнете, като освен това са полезни и намаляват риска от различни заболявания. По-голямата част от тези суперхрани ще присъстват във вашето празнично меню, но в комбинация с други, калорични и не толкова полезни храни. Затова ви съветваме дори и по Коледа да залагате на пълнозърнестите продукти и на пресните зеленчуци, които съдържат много фибри и ще притъпяват по-лесно глада ви. Наблегнете на варива, зеле, ябълки, сладки картофи и др.

3. Заменете калоричните продукти с подобни, но по-малко калорични
Ако ви се яде паста, купувайте пълнозърнеста. Ако ви се яде кашкавал, нека да е пармезан. Ако обичате зеле, по-добре прясно, а не кисело. Вместо мазен бекон, заложете на постното пуешко месо и т. н. Просто заменете всички калорийни бомби с храни, които са подобни на вкус, но са по-диетични.

4. Направете си план на хранене
За да сте сигурни, че няма да прекалите с хапването по време на празниците, то си направете план, който да подпомогне вашия метаболизъм. Започвайте дните си с упражнения, гледайте да се храните разделно (не консумирайте протеини и въглехидрати на едно хранене). Изчаквайте поне 20 минути след основното ястие, преди да посегнете към десерта, защото може вече да не ви се яде. Не пийте прекалено много калории (те са най-вече в алкохолните напитки), а заложете на водата или на чаша червено вино.

5. Ако е възможно избегнете стреса около коледния шопинг
Коледният период може да е време за почивка, но приготовленията за него носят истински стрес. Избирането и купуването на подаръци, семейните събирания, тежкият трафик, суматохата по магазините – всичко това оказва физическо влияние върху нас. Обикновено при стрес нивата на кортизола се покачват, което принуждава тялото да задържа мазнини. От друга страна, нивата на хормоните на глада се покачват, а след това ние се тъпчем като начин на утеха. Затова избягвайте стреса на сезона като купите подаръците предварително, махнете се от града по време на суматохата, отказвате да говорите с близките си за всички теми (работата, любовен живот и др.), които ви карат да се чувствате неудобно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари