IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гъвкава вегетарианска диета

19 януари 2014 12 40

Хранителен режим, който носи множество ползи за здравето

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Както личи по името, гъвкавата вегетарианска диета се базира на вегетарианството като начин на живот. Тя е балансирана, носи ползи за здравето и от нея се отслабва постепенно. Създателите на диетата твърдят, че нейните последователи тежат 15% по-малко от месоядните хора, имат по-нисък процент на сърдечносъдови заболявания, диабет и рак, и живеят средно 3,6 години по-дълго.

Гъвкавата вегетарианска диета включва пет вида храни:

„новото месо“ (тофу, боб, леща, грах, ядки, семена, както и яйца), плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, мляко и млечни продукти, захар и подправки. Препоръчителният всекидневен калориен прием се равнява на 1500 калории, които се разпределят както следва: закуска около 300 калории, обяд около 400 калории, вечеря около 500 калории и междинно хранене – 150 калории.

Изследвания показват, че вегетарианците са склонни да приемат по-малко калории, да тежат по-малко и да имат по-нисък индекс на телесната маса (мярка за телесните мазнини). Ако човек наблегне на растителния компонент на диетата (повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни), то той ще се чувства по-сит с по-малко храна. С този калориен дефицит, както и с малко физическа активност, със сигурност ще се наблюдава намаляване на килограмите.

Една от големите заблуди относно вегетарианството е, че хората, които не ядат месо, не могат да си набавят нужните протеини. Истината обаче е, че разнообразната вегетарианска храна може да осигури достатъчно полезни вещества, включително и протеини. Гъвкавостта на диетата се състои в това, че човек може да приема разнообразна храна, без да е нужно да следва определен режим всеки ден. Едно от основните предимства пък е, че се постига по-голяма ситост заради фибрите, съдържащи се в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Stanislav ( преди 8 години )
Ето моето мнение за гъвкавата диета
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар