IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какъв е ключът към отслабването? Трябва да имате план

6 януари 2014 06 20

Списъкът с продукти за пазаруване може да ви помогне да губите килограми от теглото си

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Може би за новата година много хора няма да си пожелаят традиционните неща като здраве, щастие, любов и успехи, а ще искат само и единствено да отслабнат. За хората, които никога не са имали нужда да свалят излишни килограми, това може да им се стори наистина странно. Но всеки, който някога е опитвал да пази диета, знае, че това не е лесна задача. Изглежда обаче загадката на отслабването е разгадана - според учените ключът към желаните килограми се крие в предварителното планиране.

Всичко, което трябва да направите, е да съставите списъци за пазаруване само и единствено със здравословни храни. Скорошно проучване се фокусира върху това как хората могат да увеличат своя дневен прием на плодове и зеленчуци. Изследването показва, че загубата на тегло идва от консумацията на здравословни храни, които „изпълват“ хората и намаляват тяхното желание да ядат мазни храни.

Психологът Кристина Годинхо Университетския институт в Лисабон смята, че ключът към отслабването е предварителното планиране и мотивацията. „Безцелното купуване на храни в супермаркета не е добър подход. Напишете списък със здравословни продукти и направете съзнателно решение за промяна в своето поведение. Така ще отслабнете, защото това е стратегия, която работи“, споделя още Годинхо.


Учени от португалски, немски и полски университет изучавали начина на хранене на повече от 200 души на възраст между 18 и 50 години. Участниците трябвало да споделят колко плодове и зеленчуци консумират на ден. Оказва се, че хората, които се хранят най-здравословно, предварително планират своите хранителни покупки. Тези, които са разбрали ползите от здравословното хранене пък по-лесно променят своите навици.

Планирането е особено полезно в неочаквани ситуации, като предлагането на торта по случай рожден ден на колега, например. Когато човек е наясно от преди това на какви храни трябва да набляга и кои да избягва, той може да устои на изкушението много по-лесно, пише вестник Daily Mail. Планирането е психологически процес, който помага на хората да направят правилния избор за тях.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари