IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Chernomore Start.bg Posoka Boec

Защо хората надебеляват с възрастта

7 януари 2014 15 45

Загубата на тегло става все по-трудна, тъй като „добрите“ мазнини намаляват

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Колкото и младите хора да се оплакват от своите тела и килограми, истината е, че те могат много по-лесно да се справят с този проблем, отколкото по-възрастните хора. Известно е, че с годините човек е по-предразположен към напълняване и му е много по-трудно да поддържа добра форма. Според учените обяснението се крие в един от двата типа мазнини в организма, който става по-малко активен с течение на годините.

Така наречените „бели мазнини“ се намират под кожата на корема и бедрата и са резултат от яденето на твърде много храна. В тялото се намират обаче и „кафяви мазнини“, чиято работа е да генерират топлина. Това се постига чрез стимулиране обмяната на веществата, което от своя страна кара тялото да започне да използва от „лошите“ бели мазнини.

От много време е известно, че бебетата имат кафява мазнина около плешките, която има за цел да им помогне да поддържат своята телесна температура след раждането. Доскоро се смяташе, че тази кафява мазнина изчезва в ранна детска възраст, тъй като вече не е необходима. Откакто е доказано обаче, че кафявата мастна тъкан продължава да съществува и в зряла възраст, е установено, че жените имат по-голямо количество от нея, отколкото мъжете.


Японски учени открили, че с годините термогенната дейност или производството на топлина намалява. Това означава, че кафявите мазнини стават все по-малко активни и изгарят все по-малко „лоши“ бели мазнини. Според доктор Джералд Уайсман „възрастните хора трябва да тренират два пъти повече, за да получат половината от резултатите на младите хора“.

Според японските изследователи има „метаболитен ключ“, който може да активира отново кафявата мазнина. Това откритие може да помогне в разработването на нови методи за лечение на състояния, свързани със затлъстяването като диабет, сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и някои видове рак. Смята се, че за поддържането на постоянно тегло, хората над 45-годишна възраст трябва да ядат с 200 калории по-малко на ден, отколкото по-младите, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари