IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как приятелите влияят на диетата ви

9 януари 2014 14 30

Техният избор на храна до голяма степен определя и вашия

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хранителните предпочитания на другия може да се окажат доста неблагоприятни за собственото ви тегло. Ново изследване показва, че приятелите ни влияят много върху това какво консумираме. Ако те са фенове на бургерите, пицата и пържените картофки, то и вие вероятно ще станете верен техен обожател.

Учени са анализирали поръчките в ресторант в рамките на 19 седмици. Оказва се, че когато един човек е в компания, той почти винаги си поръчва това, което си взимат и сътрапезниците му. Хубавото е, че ако те са привърженици на здравословното и диетично хранене, то и вие ще залагате на салатите и варените зеленчуци.

„Най-общо казано: ние сме щастливи тогава, когато правим това, което правят и другите“, казва авторката на изследването проф. Брена Елисън. Т. е., ако приятелят/ката ви си поръча сладолед или повече сос към салатата, то и вие емоционално ще се почувствате по-добре, ако направите същото.

Не само качеството на храната, а и количеството е от значение. Изследването, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, показва още, че ако компанията ви на масата залага на по-големите порции и вие няма да се колебаете да си поискате такава. Това се вижда най-ясно при поръчването на пица, която се предлага в три варианта – малка, средна и голяма. Ако по-голямата част от масата се насочи към средната или голямата пица, то в касовата бележка няма да видите поръчка на най-малкия размер.

Как да избегнете този капан?

Решението е просто – поръчвайте първи, за да не се повлияете от избора на другите. Втори вариант е да хапвате с хора, които имат близък до вашия хранителен режим. Ако сте на по-строга диета, излизайте с приятели, които също следят теглото си.

Много от ресторантите имат и специално по-здравословно меню. Посягайте по-често към него!

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари