IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Много звездни диети имат средновековен монашески произход

25 януари 2014 10 50

Хранителните навици днес са еднакви с тези от Средновековието

Бионсе; Снимка: Reuters

Бионсе; Снимка: Reuters

Голяма част от известните личности впечатляват със страхотната си визия. Разбира се, добрата форма е резултат от много специални грижи.

Освен усилените фитнес тренировки, знаменитостите имат и специални хранителни режими. Изненадващо, много от звездните диети всъщност са измислени от монаси през средновековието, смята професор Андрю Джотиски.

Експертът е на мнение, че съществува връзка между диетите 5:2 и „ДОДО“, и хранителните навици, създадени преди векове с цел прочистване на ума. Оказва се, че начинът по който монасите отглеждали и приготвяли храната си, много прилича на днешните методи, използвани от знаменитостите. Според професора това означава, че голяма част от „модните“ диети са били измислени от монаси и отшелници през Средновековието.

Бионсе и Бенедикт Къмбърбач например, са последователи на диети като 5:2 и „ДОДО“, които много приличат на духовните навици, създадени преди стотици години. Те имали за цел да изчистят както тялото, така и ума. Андрю Джотиски е автор на книгата „Готварската книга на отшелника“, която включва рецепти от преди няколко века, включително яхния и супа от хляб.

Здравословните прости диети на монасите, както и техните хранителни навици са почти същите като хранителните режими на известните личности днес, с които те искат да отслабват. Идеята на диетата 5:2 е човек да се храни нормално пет дни в седмицата, а останалите два да гладува (обикновено с лимит до 500 калории на ден).

Някои изследвания показват, че гладуването веднъж или два пъти през седмицата може да предпази мозъка от заболявания като болестта на Алцхаймер. Преди векове обаче лишаването от храна е прилагано по-скоро като духовен акт, а не с цел отслабване. Днес, както и през Средновековието, хората са оценявали значението на домашно отгледаните продукти, пише вестник Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари