IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-засищащите храни при диета

21 януари 2014 11 00

Излъжете стомаха, че няма нужда от храна

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако трябва да опишете перфектната храна, вероятно тя ще бъде вкусна, не много калорична и засищаща. Такива храни съществуват, твърди авторката на The Ultimate Volumetrics Diet Барбара Ролс.

Дамата разработва план за хранене, който включва продукти, от които може да консумирате по-голямо количество, но да не пълнеете. Тя набляга на това, че когато сте на диета, е важно не само да не поемате много калории, но и да контролирате глада си с храни, които засищат.

Ето и кои са те според Ролс:

Варени и печени картофи

Картофите често са считани за враг на отслабващите, защото съдържат въглехидрати, но всъщност те доста добре озаптяват глада. В изследване, което измерва най-засищащите 38 храни, картофите оглавяват списъка, като изпреварват дори кафявия ориз и пълнозърнестия хляб. Хората споделят, че след консумацията им, не изпитват глад часове наред.

И макар че този продукт има наистина високо съдържание на въглехидрати, не трябва да се отказвате от него, защото съдържа витамини и фибри.

Съвет: Просто го консумирайте варен или печен, а не пържен. Един средно голям картоф, който ще ви засити, съдържа около 160 калории.

Бобови растения

„Супите съдържат много вода, което означава, че запълват стомаха с малко калории“, казва Ролс. Тя съветва да наблегнете на бобовите супи, защото те имат фибри и добри въглехидрати, които забавят освобождаването на захар в кръвта. „Веднъж попаднали в стомаха, фибрите и водата изпращат сигнали до мозъка, че вече не сте гладни“, обяснява Ролс. Една купа супа съдържа средно около 150 калории.

Яйца

Изследване на университета „Сейнт Луис“ показва, че който консумира яйца за закуска, изяжда по 330 калории по-малко през деня. „Яйцата са една от най-пълноценните протеинови храни, тъй като съдържат в себе си всички девет аминокиселини, които тялото не може само да произведе“, казва Джой Дъбост, говорител на Академията на специалистите по хранене и диети. „След като хапнете яйце, аминокиселините освобождават хормони, които сигнализират, че вече не изпитвате глад“, обяснява експертът.

Съвет: Не премахвайте жълтъците, тъй като в тях се съдържат половината протеини. Едно яйце съдържа около 78 калории.

Снимка: Dreamstime

Пуканки

Пуканките се считат за калорична храна, но това не е съвсем така. Те са леки и съдържат много въздух. Три чаши пуканки имат около 90 калории (разбира се, ако не прекалявате със солта и мазнината). „Пуканките заемат много място в стомаха ви и това ви кара да мислите, че сте погълнали повече калории, но не е така. Пуканките леко издуват стомаха и залъгват мозъка ви, че сте сити!“, разяснява Ролс.

Съвет: Добавете малко червен пипер. Скорошно изследване на университета „Пърдю“ показва, че хората, които добавят към храната си половин чаена лъжичка червен пипер, се чувстват по-сити.

Смокини

Ако не можете без сладко, то заложете на смокините. Те имат високо съдържание на фибри и за разлика от сладкишите, забавят освобождаването на захар в кръвта.

Съвет: Добавете и малко протеин под формата на парче козе сирене или ядки.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари