Нисковъглехидратните диети са широко разпространени и препоръчвани, защото се смята, че с тяхна помощ човек може да отслабне по-бързо. Експерт по храненето обаче твърди, че те не са толкова полезни, колкото хората смятат.
Според новата книга на T. Колин Кембъл „The Low-Carb Fraud“ („Нисковъглехидратните измами“) отказването от зърнените храни може да означава, че човек доброволно излага тялото си на риск. Съществува опасност от сърдечносъдови, ракови и други регенеративни заболявания.
Т. Колин Кембъл твърди, че нисковъглехидратните диети не само не предоставят нужната хранителна стойност на организма, но дори са по-лоши от стандартната американска диета. Проблемът според експерта, който има 40-годишен опит в науката за храненето, е, че хората, които избягват въглехидратите, консумират повече животински протеини и мазнини. Това от своя страна повишава нивата на холестерола, което в много случаи води до заболяване.
Консумацията на повече месо води също така до различни състояния като главоболие, обрив, образуване на крампи и лош дъх, известен като халитоза. Повечето нисковъглехидратни диети изискват едва между 15 и 20% от общия брой калории да идват от въглехидрати. По този начин се „елиминират“ полезни храни на растителна основа, които предотвратяват заболявания и насърчават здравето, пише вестник Daily Mail.
Доктор Кембъл признава, че този вид диета води до бърза загуба на тегло, но в дългосрочен план подобен тип хранителен режим може да доведе до тежки последствия. „Нисковъглехидратните диети с висок прием на протеин и мазнини причиняват повишаване на холестерола – основен индикатор за сърдечносъдови заболявания и риск от рак“, споделя още авторът на книгата.
Той препоръчва диета на растителна основа, която включва най-вече зеленчуци, плодове и зърнени храни. Много важно е ограничаването на рафинирани въглехидрати и солта. Добавените масла и мазнините също трябва да бъдат намалени драстично. Според доктор Кембъл тези насоки в храненето могат да помогнат при автоимунни заболявания, срещу диабет тип 2 и дори могат да забавят ефектите на рака.