IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расизмът – един от виновниците за затлъстяването

11 март 2014 12 19

Той е психосоциален стрес, който рефлектира върху здравето на хората

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Причините за глобалното затлъстяване на някои нации са много, ала скорошно изследване причисли към тях и расизмът.

Проучване, направено от епидемиологичния център на университета в Бостън показва, че шансът от затлъстяване е най-голям при жени, които са били жертви на расистки нападки и насилие в период от около 12 години.

В Америка консумацията на храна постоянно нараства и се отразява на визията на хората, ала най-страшно това е при афроамериканките, половината от които вече са класифицирани като „затлъстели“.

Напълняването е изключително опасно за здравето, тъй като води до високо кръвно налягане, сърдечносъдови болести, диабет тип 2, ортопедични проблеми и др. Учените казват, че расизмът е форма на психосоциален стрес, който афроамериканците изживяват по много лош начин. Според специалистите постоянното подлагане на подобен стрес води до дисрегулация на важни невроендокринни функции (взаимодействия между нервната и ендокринната системи), които могат да повлияят на натрупването на излишни телесни мазнини.

Изследването „The Black Women's Health Study“ е събрало данни за жени, станали жертви на расизъм и отражението му върху тяхното тяло. Участниците в проучването са били помолени да описват честотата на расистки поведение и коментари спрямо тях в периода 1997-2009 г. Анализирани са били резултатите на дамите под 40 години, тъй като повечето хора напълняват в периода на своята репродуктивна способност.

Оказва се, че жените, които ежедневно са били третирани различно заради цвета на кожата си, са с 69 % по-склонни да напълнеят от останалите жени, пише в сп. American Journal of Epidemiology.

Автор - снимка
Автор на статията:
Мария Господинова

КоментариКоментари

Katnip ( преди 10 години )
Porednoto oprawdanie za mnogo qdene i malko dwijenie.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 10 години )
Тук вече не виждам никаква логика... Я елате да ги видите нашите ***...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Лина ( преди 10 години )
Живея в Америка .Младите афроамериканки са красиви като газели ,но бездействието кара много от тях да посягат често към храната,а прекалената заетост към готовата нездравословна храна. Виждала съм,че много от тях спортуват особено момчетата.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар