IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънчевите бани сутрин ви помагат да отслабнете

11 април 2014 05 15

Влиянието на сутрешната светлина не зависи от физическата активност на човек

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всички с нетърпение чакаме летните месеци, в които ще може да се отдадем на заслужена почивка на някое слънчево и топло място. Освен приятните емоции, които ви носи досегът с плажа и морето, вие може да се възползвате от още една тяхна привилегия. Сутрешните слънчеви бани ще ви помогнат да отслабнете, сочи ново проучване.

Изследователите установили, че ранните лъчи на слънцето държат на разстояние килограмите. Данните показват, че хората, които се излагат на слънчева светлина в по-ранните часове на деня, са по-слаби от тези, които избират следобедното време за плаж.

Докладът показва, че времето, интензивността и продължителността на излагане на светлина през деня, наистина са свързани с теглото и за пръв път това е научно доказано. Хората, които ежедневно са били изложени на слънце сутрин, имат значително по-нисък индекс на телесната маса, отколкото тези, които са избрали по-късните часове от деня.

Това показва проучване, в което участвали 54 души – 26 мъже и 28 жени със средна възраст 30 години. Оказва се, че влиянието на сутрешната експозиция на светлина върху телесното тегло не зависи от нивото на физическа активност на човек, приема му на калории, часовете сън, възрастта или сезона.

Според доктор Филис Зее светлината е най-силното средство за синхронизиране на човешкия вътрешен часовник, който регулира циркадните ритми, които от своя страна регулират енергийния баланс. Посланието на изследването е, че човек трябва да се излага на слънчева светлина най-вече между 08:00 и 12:00 часа.

Експертите са на мнение, че около 20-30 минути на ден сутрешна светлина са достатъчни, за да повлияят на индекса на телесното ви тегло. Ако човек не получава достатъчно светлина в подходящото време на деня, той може да десинхронизира своя вътрешен часовник, което променя метаболизма и може да доведе до увеличаване на теглото, пише Daily Mail.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )