IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо палео диетата може да не е подходяща за вас

26 април 2014 06 50

Какви са негативите на този вид стриктно хранене

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Палео диетата е стриктен хранителен режим, известен още като „диетата на пещерния човек“. По-рано тази година палео диетата се нареди на последно място в американски рейтингов списък, в който намират място най-добрите хранителни режими.

Основната причина, заради която палео отстъпва пред другите диети е, че спазването на всичките ѝ правила е много трудно за повечето хора.

Особено затруднение имат жените. Това показва ново шведско изследване, в което учените проследили напредъка на 35 жени, които спазвали палео диетата в продължение на две години.

След 24 месеца всяка дама била изгубила средно по около седем килограма от теглото си, но с цената на много усилия. Някои от тях са:

1. Трябва да се откажете от сиренето, хляба и виното.

След първата година участничките свалили между 9 и 10 килограма, но в последствие си възвърнали няколко. Защо? Жените изпитвали трудности да устояват на забранените храни като плата сирена, хляб и вино, особено ако не харесвали толкова много плодовете и зеленчуците, на които палео набляга.

2. Диетата е сложна.

За много хора правилата на този хранителен режим се оказват объркани и те не могат да преценят какво могат и какво не могат да ядат. Резултатът е чувство на несигурност и невъзможност да се придържат към палео диетата (всички знаем колко важна е вярата в загубата на тегло).

3. Има малко разнообразие.

Дамите в проучването смятат, че диетата е толкова ограничаваща и предлагаща малко разнообразие, че те просто не биха могли да я спазват дълго време.

4. Диетата струва скъпо.

Месото и качествените зеленчуци са скъпи храни. Според много хора, опитали се да спазват палео диетата, излиза по-евтино да се хранят в ресторант, отколкото да купуват продукти за специалния хранителен режим.

Най-общо казано всяка диета, която включва стриктни ограничения, е по-трудна за спазване. Това води до незадоволителни резултати и разочарование.

Ето защо хората трябва да се насочват към здравословното хранене, а не сляпо да следват дадена диета. Цялостната промяна на хранене е важна, а не толкова подлагането на строги ограничения за няколко месеца.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )
Tova ne e dieta, a nachin na jivot ako chovek e dobre zapoznat s filosofiata I pravilata.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
най-вече може би, заради цената
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар