IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойте на студено, за да не затлъстявате

7 юли 2014 08 50

По-ниските температури предпазват и от диабет

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Когато застудее всички бързаме да облечем топлите дрехи, да пуснем парното и климатика. Но ниските температури се оказват доста полезни за нашето тяло и здраве. Когато на тялото му захладнее, то започва да произвежда т. нар. кафяви мазнини, които горят енергия, за да произведат топлина. Те предпазват от затлъстяване и диабет, се твърди в ново изследване.

Температурата на околната среда може да повлияе на растежа или загубата на кафявата мастна тъкан. Според учените топлината намалява нивата ѝ. Предишни изследвания показват, че хората, които имат повече кафява мастна тъкан, са по-слаби и с по-ниски нива на кръвна захар.

„Открихме, че студът увеличава количеството на кафява мастна тъкан с до 30-40 процента”, сподели Пол Лий от медицинския изследователски център”Гарван Институт” в Австралия.

За целта на изследването специалистите са подбрали 5 здрави мъже, които в продължение на 4 месеца са държани на различна температура в диапазона между 17 и 27 градуса по Целзий. Те са си живели живота нормално и всяка нощ са влизали за 10 часа в специално създадена стая, която е поддържала една температура.

Без значение от смяната на сезоните, резултатите показват, че мъжете, спящи в по-студените стаи, са имали по-високо количество на кафява мастна тъкан в организма си.

Лекарите предупреждават обаче, че не е хубаво от много топло, изведнъж да шокирате организма си със студено. Това може да доведе до нарушения на функцията на кафявите мазнини и да доведе до метаболитни нарушения и затлъстяване.

Изследването е публикувано в сп. Diabetes.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 9 години )