IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готварските грешки, костващи ви няколко килограма отгоре

3 юли 2014 12 10

Колко от тях правите?

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Приготвянето на домашни ястия е един от най-лесните и евтини начини да отслабнете. Проблемът е, че повечето хора не са наясно със спецификите на здравословното приготвяне на храната.

Всъщност грешките в готвенето могат да имат точно обратния ефект и с тяхна помощ може да се сдобиете с няколко допълнителни килограма. Така че следващия път, в който решите да си приготвите „здравословна“ храна, се уверете, че не правите следните грешки:

1. Използвате неправилна мазнина. Слагането на грешна мазнина в тигана може да направи храната ви нездравословна. Когато олиото се нагорещи, то започва да произвежда токсини, свободни радикали и дори трансмазнини, предупреждават специалисти. Ето защо е необходимо да готвите с масло от орехи или зехтин, тъй като и двата вида мазнини нямат тези негативни ефекти. Маслото от кокосов орех и от гроздови семки също са много подходящи за сотиране и печене.

2. Мислите си, че една порция е подходяща за всички. Както едно дете има нужда от по-малко храна, така един възрастен човек се нуждае от по-голямо количество храна. Хората, които искат да отслабват, трябва да съобразяват дневния си хранителен прием, дори той да е само от здравословни храни. Имайте го предвид, когато следващия път се храните. Не позволявайте да преяждате, дори и с полезни храни.

3. Не печете върху скара, където мазнината не може да се оттича. Печенето е чудесен начин да поставите вашите ястия в групата „нискокалорични“. При готвенето на месо, например, мазнината от него по време на топлинната обработка, трябва да се оттича. Иначе накисването на месото в собствената му мазнина няма как да ви помогне в отслабването.

4. Пропускате важни подправки. Обикновено хората разчитат на солта, захарта и олиото/зехтина, когато става въпрос за овкусяване на храната. Това обаче може да доведе до покачване броя на калориите. Използването на полезни подправки обаче може да има точно обратния ефект. Освен това по този начин вие ще намалите желанието си да консумирате солени и сладки храни. Някои от полезните съставки са джинджифил, кардамон, черен пипер, канел и шафран. Те имат добро действие върху здравето на човек и помагат на организма в борбата с излишните мазнини.

5. Използвате прекалено много мазнини. Дори зехтинът, който е източник на здравословни мазнини, няма да ви помогне да отслабнете, ако прекалявате с неговата употреба. В една супена лъжица зехтин се съдържат около 120 калории. Когато готвите със зехтин, използвайте само необходимото количество, за да не залепне вашата храна. Най-добре се снабдете със спрей бутилка за зехтин, с която със сигурност ще намалите неговата употреба.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

LadyLovelace ( преди 9 години )
Готвене със зехтин? Що за неграмотност...и гаргите вече разбраха, че за готвене за подходящи НАСИТЕНИ мазнини, като масло! Не съсипвайте зехтина - той е полезен само в сурово състояние!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
L ( преди 9 години )
Преди много повече ми харесваше сайта - сега е наистина ужасен този дизайн и май ще ме принуди да спра да ви чета....
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
О не ( преди 9 години )
Тялото, много слаб дизан. За бога????
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар