IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вечерните навици, заради които надебелявате

6 август 2014 13 41

Не завършвайте деня си по грешен начин

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Здравословното хранене е едно от задължителните неща, когато става въпрос за отслабване. Ето защо, ако не се храните по подходящ начин, това много лесно може да си проличи по вашата фигура.

Всъщност повечето хора нямат възможност да се хранят винаги с полезни храни, имайки предвид, че голяма част от времето си прекарват извън дома. Интересното е обаче, че прибирайки се вкъщи много жени и мъже също допускат груби грешки по отношение на храненето си.

Голяма част от тези грешки са свързани с вечерята и наддаването на тегло. За да избегнете този неприятен за вас сценарий, разберете кои са навиците, които трябва да изкорените:

1. Вечерята е вашето най-обилно хранене. Според диетолога Джейми Мас, когато натоварите организма си с много храна вечер, всъщност вие затруднявате тялото си да преработи всичко. Остатъчните вещества могат да се преобразуват в мастни киселини и да доведат до увеличаване на теглото.

2. Храните се точно преди лягане. Това може да затрудни вашето заспиване и като цяло качеството на съня. Както знаете, сънят е от съществено значение за добрата работа на вашия метаболизъм, за регулирането на кръвната захар и за хормоналния баланс. Оставете си поне няколко „свободни“ часа преди лягане.


3. Консумирате кофеин. Отпивайки газирана напитка с кофеин или кафе, вие пречите на вашия сън. Както вече стана ясно, той е важен компонент в рецептата за отслабване. Според диетолога Мас обаче консумацията на кафе през деня действително може да ви помогне да отслабнете.

4. Гледате телевизия, докато се храните. По този начин се разсейвате и често консумирате много повече храна, отколкото имате нужда. Също така пред телевизора хората са по-склонни да се хранят бързо, което допълнително влошава ситуацията.

5. Сервирате храната в „семеен стил“. Когато на масата има повече храна, това неминуемо води до преяждане. Например, салатата (важи най-вече за други храни) не бива да бъде сложена в голяма купа на масата, защото така е възможно да изядете повече, отколкото предполагате. Предварително разпределете порциите в чинии, за да добиете най-добра представа за количеството на храната. Все пак може да консумирате колкото пожелаете зеленчуци, защото те не крият голяма опасност за вашата фигура.

6. Прекалявате с алкохола. Една чаша вино е едно, друго е обаче да изпиете половин бутилка. Алкохолът е много калоричен, а освен това той може да заблуди хормоните, свързани със ситостта. Това лесно ще ви провокира да преядете.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари