IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабвайте с кисело мляко

2 септември 2014 08 28

С какво тази храна е толкова ефективна за фигурата ви

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Киселото мляко е традиционна храна, която присъства в повечето български домове. Защо обаче не бива да я пропускате, когато ходите да пазарувате в магазина? Според ново проучване киселото мляко може да ви помогне да отслабнете.

Пробиотиците в млечния продукт са полезни бактерии, които насърчават здравословната чревна среда и пречат на растежа на лошите бактерии. Различни изследвания показват, че те намаляват хроничното възпаление, подобряват инсулиновата чувствителност и при двата типа диабет, както и при здрави хора.

Една от ключовите функции на пробиотиците в случая е, че те понижават нивата на кортизол. Кортизолът има огромно значение в задържането на мазнини, особено в областта на корема.

Резултатите показали, че комбинирането на нискокалорична диета с консумацията на около 200 грама кисело мляко на ден е гаранция за по-ефективна загуба на тегло. Млечният продукт с пробиотици намалява както индекса на телесната маса, така и процента на телесни мазнини в тялото.

Друг плюс са и балансираните нива на лептин, който е хормонът за ситост. Когато той не е изчерпан от тялото, човек не се чувства толкова гладен, следователно няма нужда да се храни много и да преяжда, споделят авторите на изследването.

Макар че проучването открива корелация, но не доказва причинно-следствената връзка между киселото мляко и отслабването, такава определено има. Вероятно намаляването на хроничното възпаление, благодарение на тази храна, също оказва влияние върху теглото на човек, пише Woman's Health.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари