Какво трябва да ограничите в храната си, за да намалите теглото си? Отговорът е въглехидратите. Оказва се, че именно намаляването на въглехидрати, а не толкова на мазнини, е по-ефективният метод, когато става въпрос за загуба на тегло. Това показва ново проучване, в което се включили 148 мъже и жени с проблемно тегло.
Освен проблема с килограмите, участниците били в добро здраве – без сърдечни проблеми или диабет. Всички те били разделени в две групи, като едните били подложени на нисковъглехидратна диета, а другите приемали много малко мазнини. След една година резултатите показали, че хората, които консумирали ограничено количество въглехидрати, отслабнали с 4 килограма повече.
Другият плюс при тях бил фактът, че имали по-големи понижения на мастната тъкан и други сърдечносъдови фактори. Преди да бързате да изхвърлите всички храни с въглехидрати от вашата кухня обаче, трябва да знаете, че и други детайли са важни, когато целите да отслабнете.
По време на изследването учените ограничили приема само на лесно смилаемите въглехидрати до 40 грама на ден (колкото има в четири филийки пълнозърнест хляб). Участниците могли да консумират неограничено количество от останалите несмилаеми въглехидрати и фибри, пише Woman's Health.
Ако не знаете как да определите от кои въглехидрати по колко приемате, има лесен начин, по който да го изчислите. Погледнете етикета на храната, която ще консумирате. От общия брой въглехидрати извадете броя на фибрите и така ще получите количеството на лесно смилаеми въглехидрати.
Професор Лидия Бузано съветва също така да се ориентирате и по самите източници на въглехидрати. Ако наблягате повече на плодовете и зеленчуците, а не толкова на бял ориз, картофи и рафинирани зърнени храни, шансът да отслабнете е много по-голям.