Може би сте чували, че ако искате да отслабнете дори килограм, трябва да редуцирате или напълно да се лишите от приема на мазнини. Както знаете обаче, мазнините могат да бъдат различни и най-често се делят на „добри“ и „лоши“.
Както се досещате, добрите мазнини не бива да бъдат пренебрегвани, а дори напротив. Според скорошна статия в списанието Food Technology, когато става въпрос за подобряване на здравето и индекса на телесната маса, човек трябва да се храни с различни мастни киселини и хранителни масла.
Ето и кои са мазнините, от които се нуждаете, за да отслабнете:
1. Омега-3 мастни киселини. Те са известни с положителния си ефект върху здравето на сърцето, подобряването на настроението, както и с насърчаване отслабването на талията. Противно на общоприетото мнение, не е нужно да консумирате много сьомга, за да получите достатъчно омега-3 мастни киселини. Соевите ядки, лененото масло и орехите също съдържат от полезните мазнини.
2. Пиноленова киселина. Време е за песто! Тази мастна киселина може да бъде намерена в кедровите ядки, от които пък се прави сосът песто. Пиноленовата киселина се свързва с потискането на апетита и подобряване на засищането.
3. Конюгирана линолова киселина. Тя може да намали процента на телесните мазнини, едновременно повишавайки процента на телесната маса. Казано с други думи – отслабвате и увеличавате мускулите си.
4. Лененото масло. То е невероятен източник на омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини, ето защо лененото масло може да помогне за намаляване на възпалението. Както е известно, възпалението се свързва с увеличаване на теглото. Опитайте да използвате лененото масло в дресинга на салатата си.
5. Конопено масло. То е богато на полезните омега-3 мастни киселини, но също така съдържа и голямо количество от мощния антиоксидант витамин Е.
6. Рибеното масло. Тази добавка може да подобри здравето на сърцето и мозъка, а и помага за формиране на мускулна маса.
7. Кокосово масло. То се смята за мощен енергиен стимулатор и е известно със своите средноверижни триглицериди, които се метаболизират по-бързо, в сравнение с други наситени мазнини.