Остаряването е неизбежен процес, който обаче ние упорито се опитваме да спрем. Различни процедури и мазила помагат да постигнем крайната си цел, но храната е много важна! Ето и какво ни съветва да консумираме специалистът по хранене Ерин МакКан, консултант към „Unbelievable Health“.
Повече антиоксиданти
Антиоксидантите са важни за подхранване на клетките, както и за тяхното възстановяване. Те помагат и за намаляване на щетите върху кожата, причинени от UV-лъчите.
За да си ги набавите в големи дози, яжте повече цитрусови плодове и зелени зеленчуци. Малините, къпините и ягодите ги съдържат.
Баланс между омега 3 и омега 6 мастни киселини
Балансът е важен за намаляването на възпалителните процеси в тялото. В идеалния случай съотношението трябва да бъде между 1/5 – 1/2 (Омега 3 / Омега-6).
За целта редуцирайте рафинираните храни, заменете маслото с кокосово масло при готвене и консумирайте поне 3 пъти седмично сьомга, скумрия, пикша или сардини.
Балансирайте между основните ястия и междинните
Научни изследвания са установили, че инсулинът може да ускори процеса на стареене.
Може да го контролирате като:
– Ядете храни, комбиниращи сложни въглехидрати, качествени вегетариански или постно животински протеини и антиоксидантни богати зеленчуци.
– Наблегнете на качествени закуски между храненията, като например хумус със зеленчуци или овесени питки, с цел запазване на енергия и балансиране нивата на инсулина.
– Намалите стимуланти като кафето, което може да увеличи производството на инсулин.